В Укрінформі презентували книгу про воєнну розвідку України

В Укрінформі презентували книгу про воєнну розвідку України

Фото
Укрінформ
У Києві презентували книгу "Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття" авторства колишнього очільника ГУР МОУ Віктора Гвоздя - дослідження процесів створення, формування, становлення, розвитку та функціонування воєнної розвідки за 26 років незалежності України.

Про це розповів автор під час презентації, яка відбулася в Укрінформі. 

“Найважче при написанні було якомога ближче і фактологічно передати інформацію. Адже ми розуміємо, що кожне слово може завдати шкоди розвідці. Тому головний  принцип був - не розголосити і не зашкодити діючим розвідникам, тому у книзі є фотографії, де обличчя заретушовані. А з іншого боку, хотілося донести реальну картину створення, розвитку та функціонування воєнної розвідки”, - заявив він.

Як єдиний, хто очолював два розвідувальні органи країни: воєнну розвідку - ГУР МО у 2008-2010 роках і політичну розвідку - Службу зовнішньої розвідки України у 2014-2016 роках, Гвоздь констатував, що, на жаль, в Україні ще не повністю розуміють та правильно оцінюють роль розвідки. 

Він також вказав і на недостатнє висвітлення професії розвідника у книгах та фільмах. “За 25 років у нас практично не з'явилося жодного фільму про професію розвідника, практично жодної хорошої книги, де б описувалися подвиги тих людей, які працюють на таємному фронті”, - зазначив автор.

Читайте також: Мацеревич назвав два нічні жахи російських лідерів

Зі свого боку присутній на презентації перший начальник ГУР МОУ Олександр Скіпальський наголосив, що воєнна розвідка з самого початку становлення мала патріотичні підвалини та будувалася на відданості молодій Українській державі. “Воєнна розвідка мала і певні складнощі, і, як показує життя, мала і перевагу. Перевагу в тому, що ми не трансформувалися, як інші силові структури, які могли поміняти прапор і символи, але інерція та історичний розвиток багато в чому залежало від традицій та тягарів минулого... Я свідомо в силу своїх особистих переконань будував українську воєнну розвідку на делікатній, але суто національній основі. Ми делікатно впроваджували національне питання, без якоїсь зверхності тої чи іншої нації, роблячи акцент на відданість молодій Українській державі, і, як показує життя, цей підхід був дуже правильним”, - зазначив він.

Книга "Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття" має понад 300 сторінок та структурно складається з 6 розділів. У виданні здійснено спробу показати роль та місце воєнної розвідки України у побудові сучасної української держави на тлі тих геополітичних викликів, які поставали перед нею наприкінці ХХ та на початку ХХІ століття.

Книга буде цікавою передусім фахівцям з національної безпеки України, історикам, особливо тим, які досліджують діяльність спецслужб, читачам, які відслідковують створення та розвиток держструктур у процесі становлення Української держави, ветеранам воєнної розвідки і тим, хто нині їх замінив у цій непростій та відповідальній справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-