У Держспоживслужбі розповіли, чого чекати від нового закону про ЖКГ

У Держспоживслужбі розповіли, чого чекати від нового закону про ЖКГ

Укрінформ
Новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», який набуде чинності через півроку після підпису Президента України та публікації у ЗМІ, а деякі його положення - з 1 січня 2019 року, зобов'язує підприємців у сфері ЖКГ погоджуватися або спростовувати претензії мешканців упродовж 5 днів.

Про це йдеться на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

"У новому Законі передбачено, що виконавець послуги або управитель зобов'язаний прибути на виклик не пізніше, ніж протягом однієї доби з моменту отримання повідомлення від споживача. Інакше акт підписується споживачем та ще двома споживачами із сусідніх приміщень та надсилається виконавцю комунальної послуги або управителю (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком) рекомендованим листом. Виконавцю послуги (або управителю) дається п'ять робочих днів, щоб відреагувати на скаргу (у старому Законі було три дні). Та якщо протягом 5 днів виконавець не надав відповідь на претензію, вважається, що він її визнав", - наголошується у повідомленні.

Комунальники платитимуть штрафи споживачам за неякісні послуги, або послуги, надані у неповному обсязі. Вони навіть мусять платити штраф на користь споживача за перевищення нормативних строків проведення аварійно-відновних робіт. Розмір штрафу визначається договором. Запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг. Але порядок перевірки ще має розробити уряд, пояснюють фахівці.

Читайте також: Українські міста можуть обігріватися з власних відходів — експерт

Якщо послуги неякісні, споживач має право оформити акт-претензію. Таку практику передбачав і старий Закон про ЖКП. "Строки прибуття виконавців послуг на виклик визначалися договорами", - пояснили фахівці. 

Як повідомляв Укрінформ, 9 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про житлово-комунальні послуги».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-