В Україні відкривається Центр, де можна буде “спілкуватися із владою”

В Україні відкривається Центр, де можна буде “спілкуватися із владою”

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко презентував роботу першого в Україні мобільного Центру надання адміністративних послуг.

Презентація центру відбулась в понеділок в рамках ІІ Всеукраїнського форуму об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя», повідомляє Урядовий портал.

"Реформа децентралізації – це у першу чергу розвиток людського потенціалу. Невід’ємною складовою цього розвитку є наближення послуг до людини та надання якісних сервісів. Зокрема і адміністративних послуг. Центри надання адміністративних послуг є обличчям влади у громадах. Тому розбудова системи ЦНАПів є маркером успішності реформи», - наголосив під час презентації Зубко.

Віце-прем’єр зазначив, що вже сьогодні впроваджується маршрутна карта зі створення розгалуженої мережі ЦНАПів по всій Україні з відповідною доступністю в часі. «Це є нашим спільним з міжнародними партнерами планом на найближчі три роки. Саме в таких центрах українці матимуть можливість спілкуватися з владою через прозорі офіси, уникаючи звернень до чиновників», - розповів він.

Перший в Україні мобільний ЦНАП - це спеціальне авто, повністю облаштоване місцями для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах та селах. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для України.

Читайте також: Ще 20 адмінпослуг можуть перевести в онлайн до кінця року

У мобільному ЦНАП надаються найпопулярніші для жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працює термінал для розрахунків платіжною карткою. Плата за надані послуги буде надходити до бюджету громади. «ЦНАП на колесах» включає в себе й модель «виїзного адміністратора», коли адміністратори надають послуги громадянам на дому. Адміністратори, які будуть працювати в «ЦНАП на колесах» пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене для жителів громади шведсько-українськими експертами Програми.

За словами Зубка, організацію надання адмінпослуг у форматі «мобільного офісу» вдалося реалізувати в рамках програми «U-LEAD з Європою» спільно зі Славутською громадою. Тепер працівники ЦНАП регулярно відвідуватимуть мешканців віддалених населених пунктів: протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 населених пунктів. Завдяки мобільному ЦНАП більше 8 000 жителів віддалених населених пунктів Славутської громади, в тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримають якісний доступ до адмінпослуг.

За програмою «U-LEAD з Європою» в Україні заплановано відкриття 26 Центрів надання адмінпослуг в окружних територіальних громадах. Найкращі практики створення та покращення якості надання адміністративних послуг в ОТГ, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в 26 громадах пілотної фази, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази Програми. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-