3 грудня: народний календар і астровісник

3 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Прокла; чи ховатиметься сорока під стріху, для чого був потрібен українцям стіл і куди поділось сонце. 

Сьогодні святителя Прокла, єпископа Константинопольського. На Прокла треба було проклинати нечисть і спостерігати за погодою: якщо напередодні випадав сніг – то 3 червня буде дощовим. Коли ж сніг падав саме цього дня, а сороки ховалися під стріху, то через тиждень мала бути справжня хурделиця.

А ще ввечері напередодні свята Введення, яке відзначатиметься завтра, в деяких регіонах існувала традиція святити воду. Пізно ввечері йшли до того місця, де зливалися три річки, або ж набирали воду в трьох криницях і вдома перепускали її через вогонь. В народі вірили, що саме така вода є священною і вельми помічною від усіляких хвороб, нею можна відігнати недобрі сили, зокрема відьом, чи причарувати коханих. Воду зберігали у закритій ємності, особливо якщо вода стояла в хаті протягом ночі.

Українці взагалі досить трепетно і відповідально ставились до всього, з чим мали дотик: землею, водою, деревами, худобою, дикими звірами, оселею і тим, що в ній було. Приміром, нашим пращурам і на думку не могло спасти, щоб сідати на стіл – подібне виглядало б майже святотатством. Для того існували лави, стільці, ослони, крісла. До столу сідали, за ним збиралася родина, на стіл в деяких регіонах клали новонароджене немовля, а також небіжчика… Зрештою, на стіл клали хліб – один із найголовніших сакральних продуктів. Якось один із молодих акторів «присів» на стіл у присутності Гната Юри – той аж сполотнів, а потім металевим голосом сказав: «Ану, забери свою дупу зі столу, шмаркачу… На нього святий хліб кладуть...» Хлопчина, який був з пролетарів, аж отетерів від почутого.

З іменинами вітайте Григорія, Георгія, Тетяну, Олексія, Олександра, Арсенія.

Ниньки вже 15-ий і 16-ий місячні дні. Місяць уповні! Час чистоти, ясності, помірності та спокою. Затихли емоційні бурі, вивітрилися, наче чад, невдоволення і роздратування – і ми всі просвітлені, наче Будда. Кожен відчуває гармонію всесвіту і себе в ньому – тоненький живий пагін. Щоправда, сонця все ж не вистачає… Хто пригадає, коли востаннє бачив світило? Сьогодні дуже вдалий день для відпочинку, творчості, щирого спілкування з друзями, подорожей. Ідеальними будуть будь-які водні процедури: сміливо пірнайте в Дніпро, ніжтеся у ванні з пелюстками троянд або ж млійте у сауні. Стригтися не бажано. Тож добряче заправляйтеся позитивом – попереду новий п’ятиденний забіг!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 році: -19,8; а найтеплішим у 1953 – +10,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-