Журі премії Сахарова посмертно нагородило Гонгадзе, Александрова та Шеремета

Журі премії Сахарова посмертно нагородило Гонгадзе, Александрова та Шеремета

Укрінформ
Журі премії імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" посмертно нагородило журналістів і громадських діячів пострадянських країн орденом імені Сахарова "за мужність".

Про це повідомляється на сторінці премії в Facebook.

У списку нагороджених посмертно журналістів, загиблих на пострадянському просторі, 30 осіб - Георгій Гонгадзе, Ігор Александров, Павло Шеремет, Ганна Політковська, Юрій Щекочихін, Ігор Домніков, Наталія Естемірова, Анастасія Бабурова, Дмитро Холодов, Михайло Бекетов, Пол Хлєбников, Микола Андрущенко. Серед нагороджених також - опозиційний політик Борис Нємцов (випущені ним збірки «Путін і» були журналістськими розслідуваннями), а також Іван Скрипниченко, волонтер, який загинув на Мосту Нємцова.

У повідомленні жюрі премії зазначається, що "свобода слова - можливо, єдине, що коштує людського життя: немає нічого дорожчого за нього в цьому світі". За рейтингом свободи преси Росія (у списку 24 з 30 журналістів - російські), давно влаштувалася в "червоній зоні". Згідно з даними організації "Репортери без кордонів", зі 180 країн вона залишається на 148-м місці, поступаючись Афганістану, Катару, М'янмі, Венесуелі, Пакистану (Україна на 102-м місці).

Читайте також: Журналістське розслідування дало новий поштовх справі Шеремета - Князєв

Премія імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" заснована в 2001 році правозахисником і підприємцем Петром Вінсом. До складу жюрі входять письменники, журналісти, правозахисники і соціологи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-