Будапешт не підтримає євроатлантичні зусилля України - глава МЗС Угорщини

Будапешт не підтримає євроатлантичні зусилля України - глава МЗС Угорщини

Укрінформ
Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто заявив, що Будапешт не може підтримати євроатлантичні зусилля України до скасування закону про освіту.

Про це він заявив на полях саміту в Брюсселі, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Ми не можемо цього зробити і підтримати євроатлантичні зусилля (України – ред.), адже Київ знехтував правами нацменшин і грубо порушив угоду про асоціацію між ЄС та Україною, що вступила в силу на початку вересня”, – сказав Сійярто.

За його словами, якщо для України важливо інтегруватися у структури ЄС і НАТО, вона повинна виконати свої міжнародні зобов’язання, зокрема відкликати, на думку міністра Сійярто, «дискримінаційний» щодо нацменшин України закон про освіту. Лише в цьому випадку Україна знову може розраховувати на повноцінну підтримку Угорщини, наголосив угорський урядовець.

Читайте також: Діаспора Молдови стала на захист українського закону про освіту

Він також зазначив, що Угорщина «не принесе в жертву закарпатських угорців на вівтарі світової політики».

Український закон «Про освіту» набув чинності 28 вересня. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні і за кордоном, головним чином в Угорщині.

Міністр освіти України Лілія Гриневич наголошувала, що закон не позбавить меншин права на освіту рідними мовами. Вона зазначала, що закон гарантує національним меншинам вивчення їхніх мов.

Статтю 7 закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеціанської комісії. Лілія Гриневич заявляє, що висновки Венеціанської комісії щодо мовної статті закону про освіту можна очікувати 11 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-