23 листопада: народний календар і астровісник

23 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Сосіпатра; що спільного між труханом і дундуком, і де шукати втрачене.

У нас сьогодні апостолів від 70-ти Ераста, Олімпа, Родіона, Сосіпатра, Куарта і Тертія.

Українці нічого не святкували, хіба що догулювали останні весілля, хоча після Михайла цього й не варто було робити. А ще – ласували курятиною, качатиною, гусятиною чи індичатиною, адже близився Різдвяний піст – так звана Пилипівка (з 28 листопада). Кабанчиків притримували до Різдва. Прикметно, що свиней українці вирощували ще з часів Київської Русі. Є свідчення, що під час вибору релігії для України-Русі Володимиру «було не любо», що мусульманам «предписується свинини не ясти, вина не пити».

Здавна вирощували наші пращури і курей, качок, гусей. Індики, так само як і цесарки, з’явилися дещо пізніше. Перших завезли в Європу на початку ХVІ століття з Америки, а других – з Африки. Назва «індик» власне й означає – «індійський півень», адже тоді Америку вважали Вест-Індією. Щоправда, в деяких країнах прижилася інша назва – «турецька курка». Індики були найслабкішою свійською птицею. Щоб вони не вмирали, слід було годувати їх «свяченим», кропити святою водою, а пташенятам, як тільки-но вилупляться, радили, як і гусенятам і курчатам, припалити пушок на голові страсною свічкою. Голову індика їсти забороняли: «Вона дурна і схожа на гадючу». В деяких регіонах України була поширена діалектна назва індиків – «трухан». А слово «дундук» значить те ж саме, що й індик. 

День ангела нині у Бориса, Миколи, Анни, Ольги, Георгія. 

Сьогодні 6-ий місячний день. Позитивний день з пасивною енергетикою. Час прощення і любові, пов’язаний із жіночою енергією «Інь», а ще – сприятливий для ділових і приятельських контактів, викладу своїх думок, для будь-якої творчої діяльності, зокрема й для пошуку пропаж. В такий день корисно робити процедури з омолодження. Свої сни краще тримати в таємниці від інших. В інтимній сфері превалюватимуть трепетність і ніжність. Камінь дня – загадковий гіацинт. Цей камінь, поміж 12 інших, згадується в Одкровенні Іоанна Богослова як такий, що прикрасив підвалини стін Небесного Єрусалима. Самоцвіт вважається джерелом вищої магічної мудрості, а ще він притягує удачу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1927 році: -18,3; а найтеплішим у 1923 – +15,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-