22 листопада: народний календар і астровісник

22 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Зимової Мотрі; чи вийде на лід гусак і чи варто міняти роботу.

Сьогодні преподобної Мотрони Царгородської. Ця свята жила в 5 столітті в Константинополі. Дівчину рано віддали заміж за старшого, але заможного чоловіка. Незабаром у подружжя народилася дівчинка, але Мотрона почала ходити до храму, проводячи там чимало часу. До того ж, жінка стала ревно дотримуватися постів, молитися і знатися виключно з «церковними» людьми. Чоловікові це не сподобалося. Спочатку він намагався вплинути на дружину нотаціями, але потім дійшло і до рукоприкладства. Мотрона трохи потерпіла, а потім одного дня, коли чоловіка не було вдома, забрала дитину й утекла. Дівчинку вона залишила на виховання в однієї своєї далекої родички, а сама переодяглася в чоловіче вбрання й подалася до чоловічого монастиря. Багато років поспіль жила вона там під вигаданим ім’ям євнуха Вавіли, аж поки настоятелю у видінні не було явлено, що ревний чернець Вавіла зовсім не чоловік, а жінка. Тоді він відправив Мотрону в жіночий монастир, де вона невдовзі стала ігуменею.

А ще сьогодні вшановують ікону Богородиці «Скоропослушниця», якій моляться під час якогось несподіваного лиха.

В народі цей день називали Мотроною Зимовою. Якщо архістратиг Михаїл не приїжджав «на білому коні», то цього сподівалися від Мотрі. «Якщо в листопаді Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму нам привезе», – казали наші пращури. А ще була така прикмета: «Якщо на Мотрин день гусак вийде на лід, то ще плаватиме по воді». Втім, зазвичай, о цій порі в сиву давнину земля вже мала бути покрита снігом.

Іменини нині в Олександра, Івана, Костянтина, Дмитра, Олексія.

Непомітно струменить зоряно-місячна ріка, ось вже й 5-ий місячний день вигулькнув. Саме час визначитися з метою, тобто, кажучи по-простому, щось планувати, бажано на найближчий місяць – великі мрії-забаганки залиште на новорічну ніч. Можна трішечки (але конструктивно) посперечатися, не бійтеся відстоювати власну позицію, будьте емоційними. Але всіляко уникайте метушні, не витрачайте даремно енергію на пусте. Корисно споживати мед, молочні продукти, особливо сири – священні продукти цього дня. Хто не є сирним гурманом, фанатом брі, пармезана чи горгонзоли – зверніться до чаїв, трав. З останніх дуже добре робити сьогодні різні настої, відвари, готувати ліки. Вони матимуть цілющі властивості. Важкий день для навчання, екзаменів, подорожей, переїздів і зміни роботи.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1921 році: -15,7; а найтеплішим у 1926 – +13,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-