21 листопада: народний календар і астровісник

21 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Архістратига Михаїла; чи приїде Миха на білому коні і звідки вітер віятиме.

Сьогодні Собор Архістратига Михаїла та інших небесних Сил безплотних. Слово «собор» у назві цього свята має подвійний зміст: це зібрання віруючих у церкві для спеціального богослужіння на честь Архістратига Михаїла, а також саме свято, присвячене всьому сонму ангелів. Тож сьогодні своєрідний день ангела в кожного, хто вважає себе християнином. Серед старших ангелів особливе місце посідає Михаїл. Його ще називають архістратигом – воєначальником небесних ангельських сил. За повір’ям, очолюване ним військо ангелів перемогло і скинуло з небес сатану. Відтоді його вважають непримиренним воївником з дідьками. З історичних джерел відомо, що архангел Михаїл був покровителем київського князя Святополка (християнське ім’я – Михайло), який 1108 року збудував Михайлівський Золотоверхий собор. Очевидно, що вже з того часу Михаїл, опікун воїнів, вважався патроном Києва. Згодом архангел Михаїл стає патроном запорозького козацтва і набуває загальнонаціонального значення. Під час Визвольної війни 1648-1654 років корогва з ликом архистратига Михаїла була найвищим символом усієї держави, вибореної повсталим народом.

Щодо народного календаря, то Михайло неодмінно має сповістити про зиму, бо «приїжджає на білому коні». Дехто вважає, що попередником архістратига Михаїла в дохристиянські часи був дайбозький бог Миха, котрий мав чималу силу і покровительствував мисливцям. Після Михайла остаточно закінчувалися весілля. За цим днем завбачували весну. «Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи»; «Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу». Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло й до пів грудня. Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

З іменинами вітайте всіх Михайлів, Михайликів і Михо.

Сьогодні 4-ий місячний день, позитивний і негативний водночас. Криється в ньому дрібна скалка зла. Можемо спробувати обережно її витягти, можемо не звертати на неї уваги, забути, але єдине, чого не варто робити – розглядати її, думати про неї. Точнісінько так само радили вчиняти наші пращури з незначною болячкою: перехрестити, промовити слова «Звідки прийшло, туди й згинь» і викинути з голови. Місяць у Козерогу, тож сприятливий час для торгівлі, операцій з нерухомістю. Перед ухваленням важливого рішення ретельно проаналізуйте ситуацію. Дослухайтеся до поради Нобелівського лауреата з економіки, відомого психолога Даніела Канемана: «Думай повільно, вирішуй швидко».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1890 році: -15,3; а найтеплішим у 1926 – +16,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-