Мін'юст про

Мін'юст про "маски-стоп": виявилося, що дозволи на обшук підписували "пачками"

Укрінформ
Протягом першого півріччя 2017 року зареєстровано майже 60 тисяч обшуків у представників бізнес-структур.

Про це заявила заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова в Укрінформі під час презентації закону щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес.

"Важко переоцінити актуальність цього закону. Хочу навести цифри: у 2015 році в країні зареєстровано 73 тисячі обшуків, у 2016-му ця цифра збільшилася до 95 тисяч, якщо не помиляюся. За перше півріччя 2017 року зареєстровано вже майже 60 тисяч обшуків. Тобто на кінець року ми виходимо на показник за 100 тисяч обшуків", - зазначила Сукманова.

Вона підкреслила, коли мова йде про кількість обшуків, то "справа не про те - законні чи незаконні, ми говоримо про кількість клопотань про проведення обшуків, яка росте в геометричній прогресії".

"Можливо, в процесі цього обшуку і не буде порушення, а можливо - буде. Такої статистики немає. Нас просто трішки лякає геометрична прогресія, з якою зростає кількість обшуків кожного року", -  сказала заступник міністра, відповідаючи на запитання, чи всі обшуки із зазначеної кількості були неправомірними.

Вона пояснила, коли слідчий за процедурою приходить до висновку про необхідність обшуку в представника бізнесу, він повинен звернутися до суду, а слідчий суддя  - надати дозвіл на таку процесуальну дію.

"Коли порахували кількість ухвал слідчих суддів, виявилося, що на кожну справу, на кожну процесуальну дію слідчий суддя витрачає десять секунд - на те, щоб оцінити всі підстави і вирішити: надати чи не надати резолюцію на обшук. Це говорить про те, що слідчі судді не замислюються і підписують ці документи пачками", -  зауважила Сукманова.

Читайте також: Аваков про "маски-стоп": Тепер бізнес буде упевнений, що телефон з рук не заберуть

Водночас заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак додав, що "барометром ефективності клопотань, які подаються, має бути кількість кримінальних проваджень, по яким після проведення обшуку було вручено повідомлення про підозру, розглянуто справу в суді і особа притягнута до кримінальної відповідальності".

"Повірте мені, співвідношення між кількістю навіть повідомлень про підозру, я вже не кажу про обвинувальні вироки, порівняно з кількістю клопотань, просто мізерна. Можливо,1, 2, 3% "доживають" до суду", - зауважив Грегірчак.

Як повідомлялося, у четвер, 16 листопада, Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає обов'язкову відеофіксацію обшуку в підприємців під час досудового розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-