У США арештували українку на акції проти музикантів-прибічників Путіна

У США арештували українку на акції проти музикантів-прибічників Путіна

Фото
Укрінформ
Під час акції протесту біля Національного Кафедрального собору у Вашингтоні проти виступу двох російських музикантів-прибічників Путіна поліція затримала українську активістку Олексу Чопівську.

Про це повідомила у вівторок українська служба Голосу Америки.

"У понеділок, 13 листопада, активістку української діаспори Олексу Чопівську (Alexa Chopivsky) заарештували у Вашингтоні під час протесту біля Національного собору проти організованого за участю посольства Російської Федерації "Концерту за єдність", - зазначається в повідомленні.

Олекса разом з мамою роздавали листівки відвідувачам концерту, в якому брали участь російський диригент Валерій Гергієв та піаніст Денис Мацуєв. Обидва у 2014 році підписалися під листом на підтримку анексії Криму Росією та її політику стосовно України.

Охорона собору попросила жінок залишити територію. Олекса, яка навчалася у приватній школі для дівчат при соборі, відстоювала своє право залишатися на території рідної для неї організації. Жінці, яка очолює Американський центр за європейську Україну і є головним виконавчим директором та засновником Транснаціональної освітньої групи і директором Програми світової економіки в Інституті Аспена, буде на рік заборонено заходити на територію собору. Також, за словами охоронця, у неї буде запис про судимість.

Як зазначив у Facebook один із організаторів акції Дмитро Валуєв, це сталося вперше, коли один із учасників протестів був заарештований.

"Національний Кафедральний собор не хотів, щоб ми роздавали листівки гостям або мирно протестували перед собором, тому нам довелося вітати гостей на Вісконсін авеню", - зауважив він.

Активіст підкреслив, що російське урядове інформагентство ТАСС вже назвало виступ у соборі прибічників Путіна "проривом" в російсько-американських відносинах.

"Це сигнал для російського народу та інших людей у всьому світі, що ви можете тероризувати інші нації і вам нічого не буде, ви можете втручатися в американські вибори, й вас і надалі запрошуватимуть американці, ви можете вбивати незгодних і журналістів у вашій країні, і вас продовжуватимуть визнавати. Це не повинно відбуватися ні у Вашингтоні, ні в Кафедральному Соборі", - наголосив активіст.

Читайте також: У Вашингтоні готують протест музикантам з РФ, що є “м’якою силою” Путіна

Як повідомляв Укрінформ, громадські активісти організацій "United Help Ukraine" та "Magnitsky Act Initiative" у понеділок організували акцію протесту перед Національним Кафедральним собором США в день виступу у Вашингтоні російських музикантів Валерія Гергієва і Дениса Мацуєва. При цьому наголошувалось, що ці музичні діячі є частиною "м'якої сили" Путіна, яка чинить економічний та культурний вплив, спрямований на просування інтересів путінської Росії та переконання у необхідності діалогу з Кремлем.

Фото: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-