Сексуальна революція 2.0 – вже у кожному смартфоні

Сексуальна революція 2.0 – вже у кожному смартфоні

Аналітика
Укрінформ
Секс по телефону є. Діти з пробірки – теж. Ще й «розумні презервативи» та технології контролю зачаття з’явилися. Куди котиться світ?

На минулому тижні стало відомо, що розробники мобільного додатку для контрацепції Natural Cycles, який офіційно визнано в Європі альтернативою презервативам, отримали $30 млн. венчурних інвестицій для подальших досліджень в галузі репродуктивних інноваційних технологій. (Для порівняння, один із найуспішніших останніх українських стартапів фотосервіс Depositрhotos отримав $5 млн, а  увесь український сектор IT-стартапів у 2016 році сягав $135 млн). Такі суми інвестицій означають, що інвестори вірять у комерційне майбутнє «розумних» технологій, які вже дібралися до найінтимнішого.

Ватиканська «рулетка» тепер не страшна - бозон Хіггса спішить на допомогу

Західні аналітики іронізують, мовляв, на горизонті забовванів привид справжньої сексуальної свободи. Календарний метод планування вагітності на основі менструального циклу, який вважається найбільш природнім, оскільки не має протипоказань, але водночас і найбільш не надійним (в деяких країнах його ще називають «ватиканською рулеткою»), нарешті опановано. Тобто, за допомогою високих технологій «упаковано» у звичну для сучасної людини форму – черговий мобільний додаток.

Розробники мобільного додатку для контрацепції Natural Cycles - Еліна Берглунд та її чоловік доктор Рауль Шервіцль
Розробники мобільного додатку для контрацепції Natural Cycles - Еліна Берглунд та її чоловік доктор Рауль Шервіцль

Його автори - колишня співробітниця Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), одна з відкривачів славнозвісного бозона Хіггса, Еліна Берглунд та її чоловік доктор Рауль Шервіцль. Втомившись від традиційних «неприродніх» методів контрацепції, вони написали для власного користування програмку, яка аналізує стан жіночого організму і сигналізує про момент, коли жінка готова/не готова до зачаття.

Суть методу полягає в тому, що жінки щодня вимірюють базальну (найнижчу протягом доби) температуру тіла і вносять дані в спеціальний додаток на своєму мобільному телефоні. Під час овуляції високий рівень прогестерону збільшує температуру тіла майже на півградуса за Цельсієм. Natural Cycles за допомогою алгоритмів аналізує місячний цикл, а потім показує на екрані смартфона кольоровим кружальцем, в які дні ризик завагітніти максимальний (червоне) і коли можна не оглядатися на усілякі перепони та займатися незахищеним сексом (зелене).

Що тут скажеш… Якщо людина змогла виявити бозон Хіггса, то передбачення моменту вивільнення людської яйцеклітини мала бути для неї просто дитячою забавкою. Власне, розробникам, нічого особливого відкривати не довелося. Вони просто адаптували до сучасних гаджетів відкриття японского та австрійського гінекологів Кюсаку Огіно та Германа Кнауса, які на початку XX століття досліджували овуляторну функцію жіночого організму. І які виявили, що яйцеклітина виходить із яєчника саме в середині менструального циклу.

Наразі, додаток Natural Cycles першим у світі набув статусу легального «технологічного» засобу календарної контрацепції. Відповідне рішення ухвалила німецька експертна компанія Tüv Süd, яка спеціалізується на перевірці безпеки нових медичних препаратів і пристроїв для Міністерства охорони здоров'я ФРН. Тепер програма, яка алгоритмічно відстежує фертильність жінки (здатність статевозрілого організму відтворювати потомство), може в Німеччині офіційно використовуватися поряд з презервативами, пероральними та іншими протизаплідним засобами. Статистика, заснована на клінічних дослідженнях, в яких брало участь 22785 жінок, свідчить, що при правильному використанні цей метод гарантує 93% ефективності.

Зрозумівши комерційні перспективи технології, розробники повністю зосередились на її просуванні в широкі народні маси. 32-літня Еліна в 2012 році залишила заради цього команду CERN. Бозон Хіггса, звісно, «штука» хоч і елементарна, базова у побудові Всесвіту, але невидима, а от додаток для планування вільного сексу – куди зрозуміліший і ближчий до людських потреб.

Не метод, а школа виживання: секс і усе інше – суворо за регламентом

Сьогодні, за даними самих розробників, ним користуються від 150 до 500 тисяч жінок в 161 країні світу (не виключено, що і в Україні теж). Natural Cycles монетизується за моделлю платної підписки — щомісячної або річної. Додаток доступний для завантаження, як користувачам App Store, так і Google Play. Natural Cycles сертифікований в Євросоюзі і тепер чекає схвалення FDA в США.

Мобільний додаток для контрацепції Natural Cycles
Мобільний додаток для контрацепції Natural Cycles

За останніми статистичними даними ВОЗ, серед жінок, що використовують методи збереження сексуального і репродуктивного здоров'я, тільки 1% використовували природні методи планування сім'ї в 2015-2016 році. Можливо, з додатком Natural Cycles таких стане значно більше.

Однак наскільки ефективні подібні додатки, коли справа доходить до відвернення прильоту лелеки? «Важко бути вільним з вашим тілом, коли для цього потрібно дуже регламентований образ сексуального життя, який більшість пар вважають неприйнятним», - каже Граймс гінеколог і фахівець з контрацепції в Університеті Північної Кароліни.

Він має на увазі, що, як мінімум, вимірювання базальної температури – це далеко не простий процес, в якому необхідно  дотримуватися строгої дисципліни і певних правил, щоб показники були максимально точними. Базальну температуру вимірюють мінімум після 3-х годин безперервного сну, не встаючи з ліжка, відразу після пробудження, не роблячи різких рухів, одним і тим же градусником, в одному і тому ж місці (пряма кишка, піхва, за щокою), протягом 5 хвилин. Заздалегідь увечері градусник необхідно струсити, щоб показники були нижче 34°С. Вимірювання необхідно проводити в один і той же час. На показники впливає усе - куріння, алкоголь, стрес, недосипання, хвороба, ліки, тощо. Уявляєте, яким це фанатом самодисципліни потрібно бути?

Здається, на таке здатні лише педантичні німкені. Як визнають розробники Natural Cycles 7 з 100 жінок завагітніли саме через помилки використання продукту належним чином. А 54% жінок, залучені до дослідження, взагалі перестали використовувати додаток протягом перших же місяців.

 i.Con - Smart Condom - перший у світі «розумний» презерватив
i.Con - Smart Condom - перший у світі «розумний» презерватив

«Розумні» презервативи підкажуть, в яких позиціях ви – бог

Представників сильної статі IT-індустрія, до речі, теж не залишила без специфічних «додатків». Якщо у чоловіків ще залишилися місця на тілі, на які не виходить начепити сякий-такий трекер (жаргонна назва різноманітних багатофункціональних браслетів), то пропонуємо звернути увагу на винахід компанії British Condoms. Команда запропонувала технологічний продукт i.Con - Smart Condom, який позиціонується як перший в світі «розумний» презерватив.

По суті це трекер, який зможе заміряти всі фізіологічні показники під час сексу і видавати докладну аналітику по кожному акту в спеціальний iOS-додаток. І, звісно, нею можна буде при бажанні поділитися в соціальних мережах...

i.Con - це непримітне кільце, яке одягається поверх звичайного презерватива. Чарівне колечко може не тільки документувати, наскільки в хорошій формі його користувач, але також виявляти наявність венеричних захворювань. Пристрій вимірює швидкість і частоту фрикцій, кількість витрачених калорій, час, температуру тіла в інтимних місцях, а ще точні і найпотаємніші параметри, що показують, в яких позиціях ви - бог. І, що важливо, дозволяє порівнювати усе в динаміці з самим собою чи з іншими. Інтригуюче? Ще б пак!

Хоча, вже зараз важко собі уявити майбутнє, в якому на зміну мережевим вихвалянням показниками спортивних трекерів прийдуть інтимні «похвастушки» з i.Con…

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-