Сезон-2017 в окупованому Криму: туриста бачиш? Ні. А він є…

Сезон-2017 в окупованому Криму: туриста бачиш? Ні. А він є…

Аналітика
Укрінформ
Окупаційна влада нарахувала чи то 4, чи то 5 млн. туристів при тому, що там і 2-х не було. Але натомість наполегливо зазиває у Крим… китайців

Кримські курорти, чотири сезони потому. Українці, які до окупації складали ледве не три чверті відпочивальників, на пляж до Криму зі зрозумілих причин не поїхали. Були з цього приводу сумніви, але нині вже можна сказати точно: це факт – і жалюгідні 5%. Росіяни після скасування заборон хутко рвонули до Туреччини забувши про «Кримнаш». Європейці – «німці з французами» взагалі в туристичній галузі Криму ніколи погоди не робили, а зараз і поготів носа туди не потикають через міжнародні санкції. То хто ж тоді забезпечив «потужний» туристичний потік у кілька мільйонів «голів», яким хвалиться окупаційна влада?

«Ново-кримські» чиновники з нетерпінням чекають на завершення будівництва Керченського мосту, який на їхню думку відкриє нарешті росіянам «широкі транспортні можливості для відпочинку на благодатному кримському узбережжі». Малюючи у своїх фантазіях 10-мільйонну армію туристів (це, на хвилиночку, стільки ж, як сьогодні є в комфортабельній Туреччині, де сезон реально триває з середини квітня – по середину листопада). А самі тим часом разом зі своїми кураторами обговорюють необхідність спрощення візових обмежень для Китаю, Ірану та інших країн Південно-Східної Азії задля відвідування анексованого Криму іноземцями. Ось зараз, невгамовні китайці чи шиїти з шиїтками приїдуть і ляжуть пузом догори на кримських камінцях і нечищеному піску, щоби слухати, як оксамитовий шерхіт морської хвилі заглушається ревищем військових літаків, що злітають з ВПП «Бельбек»...

Напівпорожні пляжі у Криму
Напівпорожні пляжі у Криму

Туристів - міфічні мільйони

Після завершення туристичного сезону в окупованому Криму можна спостерігати, як наввипередки рапортують кримські чиновники та їхні куратори з Білокамінної. Інколи заперечуючи один одного.

«Високий туристичний сезон в 2017 році в Криму пройшов успішно - станом на 27 жовтня на півострові відпочили 4 млн 930 тис осіб. Число туристів практично таке ж, як в минулому році - всього на 200 тис осіб менше» - заявив нещодавно керівник Ростуризму Олег Сафонов. При цьому він зазначив, що порівнювати показники цього року і минулого некоректно, оскільки в 2016 році «на туристичному ринку не були присутні альтернативні туристичні напрямки, зокрема, Туреччина».

«Влада, на жаль, приймає до уваги транспортний потік, а не туристичний. Ми вважаємо, що відсотків на двадцять, як мінімум, в цьому році туристичний потік в Криму просів», - в свою чергу заявив голова правління регіонального відділення Російського союзу туріндустрії в Криму і Севастополі Борис Зелінський. Він назвав чотири причини невдалого сезону. Це, по-перше, відкриття Туреччини для російських відпочивальників. По-друге, зміцнення рубля, в результаті якого в рублях тури за кордон для росіян подешевшали (навесні 2017-го під час раннього бронювання курс складав 54 рублів за долар, 60 рублів - за євро , тоді як рік тому за долар давали під 70 рублів, за євро - більше 80-ти). По-третє, аномально холодні травень і початок червня в Криму, а по-четверте, здорожчання авіаквитків.

Те, що українці майже не їздять відпочивати до Криму, визнало навіть підконтрольне Кремлю міністерство курортів Криму – за його даними з українського материка на автотранспорті через пункти пропуску «Армянськ» і «Чонгар» в 2017 році прибуло всього 5% відпочиваючих. Більшість туристів, за інформацією відомства, добираються до півострова за допомогою авіатранспорту і поромної переправи – 48 % і 47 % відповідно.

І щоб берег турецький, і хамам, і все включено

Сьогодні, за різними оцінкам, 10-денний відпочинок у Криму для родини із чотирьох людей обійдеться, як мінімум, у $800-900. За таку суму можна прекрасно відпочити в тій же Туреччині – де і курорти комфортніші, і сервіс на порядки вищий.

До речі, туристичний сервіс покупки авіаквитків Aviasales повідомляє, що продаж авіаквитків в сусідній Росії збільшився в усіх напрямках, крім анексованого Криму. Про це повідомив 9 листопада російському порталу «Інтерфакс-Туризм» PR-директор пошукача авіаквитків Aviasales Яніс Дзеніс. «Кількість квитків, проданих через партнерів Aviasales, збільшилася в усіх напрямках, крім Криму. Максимальну динаміку експерти зафіксували на рейсах з Росії до Туреччини – до + 78% з моменту потепління дипломатичних відносин», – цитує агентство Дзеніса.

Російські туристи
Російські туристи "окупували" турецьку Анталію

Інформацію підтверджує турецьке агентство «Анадолу», яке повідомило, що кожен третій турист, який відвідав туристичну столицю Туреччини – Анталію за 10 місяців поточного року – громадянин Росії. За вказаний період тільки до Анталії прибуло 3,6 млн росіян, що становило 39% від загальної кількості іноземних туристів в країні. До того ж кількість росіян, що відвідали курорти Анталії, збільшилася на 73% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Беручи до уваги згадане, українські експерти, звісно, ставлять під сумніви «успіхи» кримського туристичного сезону, озвучені окупаційною владою. В інтерв’ю "Радіо Крим.Реалії" колишній начальник управління міністерства курортів і туризму АР Крим Ігор Кобеля заявив, що за останні два роки кількість туристів склала 1,5 та 1,6 мільйона осіб відповідно.

«В 2016 році стало ясно - туристичний потік в Крим перестав зростати навіть з урахуванням того, що статистика і в окупованому Криму, і в Російській Федерації підпорядкована міністерству економіки. Яку цифру там скажуть з точки зору політичної доцільності, так і буде. Вони говорять про 5,2 млн туристів у 2016 році… За моїми оцінками і оцінками інших колег, хто в цьому розуміється, ну, може максимум 2 млн туристів було тоді в Криму. Навіть якщо просто аналізувати пасажиропотік, а це дуже просто, бо є тільки аеропорт і є паромна переправа», - пояснював ще на початку сезону Андрій Клименко, експерт з питань Криму, голова наглядової ради Благодійного Фонду "Майдан закордонних справ", головний редактор сайту BlackSeaNews.

За його словами, яку б цифру не малювала окупаційна влада, зростання туристичного потоку в Крим з РФ просто не може бути. Хоча б тому, що у 2017 році знову відкрили тури в Туреччину, в Єгипет. А в Криму постійно йдуть військові навчання з реальним бойовим бомбометанням і ракетними стрільбами.

Спеціалізація Криму з точки зору Росії - «тупо» пляжний відпочинок

Політичне керівництво Росії дуже добре розуміє безперспективну ситуацію з Кримом з точки зору геополітичного становища і відновлення його нормальної туристичної життєдіяльності. Тому російські чиновники не особливо-то й наполягають на те, щоб їхні громадяни масово їхали відпочивати на південний берег Криму. Оскільки їм будь-що потрібно заповнити спочатку сочинські курорти, де нині простоюють побудовані для Олімпіади-2014 сорок тисяч готельних номерів від трьох зірок і вище.

Андрій Клименко, голова спостережної ради Фонду “Майдан закордонних справ”, головний редактор інтернет-порталу “BlackSeaNews”
Андрій Клименко, голова спостережної ради Фонду “Майдан закордонних справ”, головний редактор інтернет-порталу “BlackSeaNews”

Андрій Клименко: «Так зване міністерство курортів і туризму, так званої республіки і так званий міністр – повинні робити якийсь інформаційний привід – і вони його зробили - на китайцях. Наразі йде формування списків кримських туроператорів, які «хочуть здійснювати 2018 року діяльність з прийому і обслуговування туристів з Китаю в рамках безвізових туристичних поїздок». Мінкурортів Криму інформує, що таким чином реалізує угоду між урядами Росії і КНР про безвізові групові туристичні поїздки.

Насправді, запрошуючи іноземних громадян на територію Криму, російська влада півострова усього лише намагається легалізувати його анексію.

Міністерство курортів і туризму Криму ще до окупації займалось китайцями, я бачив цей процес, він йшов декілька років. Китайці і японці – це дуже перспективні туристи – вони на пляжі не лежать, в готельних номерах тижнями не п’ють. Вони люблять екскурсії. Коли вони за півсвіту їдуть, то вони хочуть дізнатись про цей регіон і подивитись все. Але є дуже велика проблема. Там дуже маленькі відпустки. Максимум до двох тижнів, маю на увазі Китай та ту ж Японію. А Крим – далеко… А ще й тут санкції, якщо списки туристів попадуть якось до України. Ми аналізували у 2012-13 роках, що китайці – це цікаво з точку зору іміджу, але зовсім не перспективно з точки зору кількості. Не буде там великого туристичного потоку. Буде 100–500 чоловік туристів за рік. Тобто це – піар, це для того, щоб щось казати. Під час цьогорічного ялтинського "інвестиційного форуму", заступник керівника "Ростуризму" пан Корольов прямо дав зрозуміти кримчанам: забудьте про всі ваші туристичні новації. Проект федеральної програми розвитку внутрішнього та в’їзного туризму РФ на 2019-2025 передбачає головну спеціалізацію Криму прямо і просто (щоб не сказати "тупо") – "пляжний відпочинок".

Отак, за словами знавців кримського туризму, сьогодні вже не потрібно ні оздоровчого, ні медичного, ні гірського, ні спортивного, ні фестивального чи іншого туризму в Криму, а все що потрібно – це приїхати, полежати на пляжі у кращому разі в червні-вересні, бо раніше і пізніше вода холодна, і все. Це означає, що державі-окупанту не потрібна економічна ефективність кримського туризму, бо вона за нинішніх умов неможлива. За України в Криму працювали саме над тим, щоб позбутися орієнтації на пляжний туризм. А те, що там зараз відбувається - повернення до часів Радянського Союзу, тільки за повної відсутності потужного потоку тих, кого називали «радянським людьми». До речі, цей процес «совєтізації» на окупованому півострові йде не тільки в туристичній сфері. Але це вже інша історія…

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-