13 листопада: народний календар і астровісник

13 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Спиридона і Никодима; скільки коштує обід у Печерській лаврі та як кажуть гуцули про того, хто тихо сидить.

Сьогодні Всесвітній день доброти, а за церковним календарем – преподобних Спиридона і Никодима, просфорників Печерських, у Ближніх печерах. Ці святі жили в ХІІ столітті. Понад 30 років вони пекли просфори (проскури) у лаврській пекарні. Справа ця, як і будь-який інший монастирський послух, супроводжувалася постійною Ісусовою молитвою. Ось за таку, начебто прозаїчну справу, вони й були згодом канонізовані. Варто зауважити, що і лаврські просфори, і лаврський хліб, паски, пироги і пиріжки користувалися серед киян завжди чималим попитом за свій незбагненно дивовижний смак.

До початку ХХ століття в Києво-Печерській лаврі існувала традиція безкоштовних обідів. У монастирській трапезній нужденним безкоштовно видавали пісний борщ і чорний хліб. За три копійки можна було купити чималий пиріг: з квашеною капустою, з горохом, з кашею, з маком… Про це, між іншим, пише в своїх мемуарах Олександр Вертинський, згадуючи, як київські гімназисти любили здійснювати набіги на Лавру аби поласувати чернечим частуванням. Білий лаврський хліб пекли з просфорного тіста спочатку тільки для митрополита, але згодом ним почали пригощати і вірян. Отримати з рук ченця скибку теплого духмяного білого лаврського хліба з хрумкою підсмаженою скоринкою, щедро посипаного крупною сіллю, та ще й із благословенням, упродовж багатьох років було одним із зворушливих звичаїв старої Лаври. Між іншим, у Києво-Печерській лаврі і сьогодні можна пообідати за «божеські» 50 гривень.

День Ангела нині у Івана, Леоніда, Всеволода, Олександра, Сергія, Олексія.

На зоряно-місячному табло висвічується 25-ий місячний день. Місяць у знаку Терезів, енергетика дня пасивна. Не час розвивати бурхливу діяльність. Ліпше сидіти тихесенько, роблячи свою справу, приміром, так, як кажуть гуцули: «як гузиця в гостях». Щоправда, можна й по-іншому… День глибокого пізнання, мудрості та пророцтв. Ключові слова: апатія, порожнеча після досягнення мети, відновлення сил, психологічна адаптація. Вдалий день для нових знайомств, налагодження потрібних каналів комунікації на найвищому рівні, але ідеальним варіантом був би відпочинок. Будьте уважні до різних знаків і прикмет.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1993 році: -13,4; а найтеплішим у 1969 – +15,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-