Справа Онищенка: у НАБУ розкритикували конфіскацію $156 млн з рахунків

Справа Онищенка: у НАБУ розкритикували конфіскацію $156 млн з рахунків "Ощадбанку"

Укрінформ
Спосіб конфіскації 156 млн дол компанії Quickpace Limited з рахунків в "Ощадбанку" дає підстави зацікавленим особам оскаржувати це рішення.

Про це йдеться в заяві Національного антикорупційного бюро

У НАБУ зазначили, що Генпрокуратура не надала юридично обгрунтованих пояснень зняття з рахунків в «Ощадбанку» 156 млн дол., арештованих у так званій «газовій справі», на виконання ухвали суду зовсім в іншому провадженні. 

"На превеликий жаль, те, у який спосіб кошти були конфісковані, поставило під удар посадових осіб АТ «Ощадбанк» та створило підстави для подальшого оскарження даного рішення з боку зацікавлених осіб. Як наслідок – НАБУ отримало низку ухвал, якими суд зобов’язав детективів зареєструвати кримінальні провадження за фактами розтрати службовими особами АТ «Ощадбанк» шляхом списання у дохід держави грошових коштів у порядку спецконфіскації за вироком Краматорського суду", - зазначили у відомстві.

У НАБУ вважають, що у Генпрокуратурі мали б знати, що обтяження, накладене на грошові кошти, діє доти, доки не буде скасоване у встановленому законом порядку з підстав, передбачених ст.174 Кримінального процесуального кодексу, серед яких відсутні причини «конфіскації» чи «спеціальної конфіскації». 

Крім того, у НАБУ вказують, що спеціальна конфіскація не застосовується до грошей, цінностей і майна, призначених для відшкодування шкоди, завданої злочином. Кошти компанії Quickpace Limited були арештовані за поданням НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури саме з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення злочину.

"У разі винесення обвинувального вироку судом щодо Олександра Онищенка, це забезпечило б державі можливість компенсувати збитки від корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». Водночас вирок, яким затверджено угоду про визнання винуватості Аркадієм К., не має преюдиційного значення для кримінального провадження відносно інших осіб, а визнання винуватості такою особою не є доказом вини інших", - зазначають у відомстві.

У НАБУ вказують, що вилучені під час слідчих дій документи підтверджують продаж 06.10.2015 компанії-нерезидента Prontoservus Limited (підконтрольна Сергію Арбузову), яка була засновником та власником компанії Quickpace Limited, частки компанії та її активів безпосередньо Онищенку. Тому за клопотанням детективів НАБУ суд 24.05.2016 арештував активи компанії, що знаходяться в Україні, а саме на рахунках компанії Quickpace Limited в ПАТ «Ощадбанк», ПАТ «Укрексімбанк» та ПАТ «Комерційний банк «Експобанк». На момент арешту на вказаних рахунках знаходилися грошові кошти та облігації внутрішньої державної позики на загальну суму 157 241 352,42 доларів США та 252 184,279 гривень.

"Наразі детективами НАБУ не встановлено жодного факту, який би вказував на зв’язок компанії Quickpace Limited та її арештованих активів із громадянином Аркадієм К, засудженим у кримінальному провадженні №4201705110000036 на підставі ухвали Краматорського міського суду Донецької області", - наголошують у відомстві.

Від Ощадбанку детективи НАБУ ще з весни цього року знали, що рахунки Quickpace Limited були вказані у рішенні Краматорського суду в частині спецконфіскації. При цьому керівництво Ощадбанку було обізнане про обтяження, раніше накладені на рахунки Quickpace Limited. Відтак, поки кошти лишалися на рахунках, жодної претензії до посадових осіб банку не виникало. 17 жовтня 2017 року було встановлено, що на арештованих рахунках коштів не залишилося. Тоді детективи НАБУ зареєстрували провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ПАТ «Державний ощадний банк України» незаконних дій з майном, на яке накладено арешт та провели допит посадових осіб банку. 

Читайте також: Онищенко про "зниклі" з Ощадбанку гроші: Не моє. Може, Януковича

Як повідомлялося, 8 листопада генпрокурор Юрій Луценко заявив, що інформація Національного антикорупційного бюро про зникнення з рахунків Ощадбанку 156,8 млн доларів не відповідає дійсності - ці гроші конфісковані у Держбюджет. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-