Сходили в магазин – заодно дізналися про своє здоров’я

Сходили в магазин – заодно дізналися про своє здоров’я

Актуальний коментар
Укрінформ
Як працюватиме медичний проект «Лікар у Вашому домі», запущений уже цього тижня в тестовому режимі?

У Подільському районі Києві цього тижня стартував проект «Лікар у Вашому домі», ініційований КМДА, а з нового року він запрацює по всьому місту. Мета проекту - максимального охопити населення якісним медичним сервісом та надати можливість людям оперативно проконсультуватися у лікаря. Для цього вже створюються «мобільні» бригади з лікарів первинної ланки (терапевти та сімейні лікарі), які проводитимуть експрес-обстеження для всіх охочих у місцях масового скупчення та на дому і за потреби направлятимуть їх до вузьких спеціалістів. У перші дні після старту проекту «Лікар у Вашому домі» Укрінформ поспілкувався з його куратором - заступником голови КМДА Миколою Поворозником, аби детальніше дізнатися про медичні послуги, які надаватимуть «виїзні» лікарі.

Кілька хвилин – і ви дізнаєтеся ключові показники свого стану здоров’я

Програма «Лікар у Вашому домі» розрахована на дві категорії населення.

Перша – це люди, які не мають (або роблять вигляд, що не мають. - Ред) часу на візит до поліклініки, чи лікарні. Для того, щоб вони звернули увагу на своє здоров’я, ніби спонтанно (так легше себе примусити), не витрачаючи багато часу на очікування та черги, у місцях масового скупчення: супермаркетах, ЦНАПах (центрах надання адміністративних послуг), аптеках, - мобільні бригади лікарів періодично проводитимуть експрес-огляд бажаючих.

«Ми маємо зорієнтувати людину на те, що вона має піклуватися про власне здоров’я. Лікар поміряє тиск, пульс, визначить вміст у крові цукру та холестерину, зробить заміри ваги, зросту, талії. Лікар також може надати загальні рекомендації в частині загальної експрес-перевірки, приміром порадити дієту чи додаткові аналізи, і направити до спеціаліста, який призначить лікування. Також фахівці роз’яснюватимуть, як надалі працюватиме сімейна медицина, наприклад, як укласти контракт з сімейним лікарем, для чого це потрібно, що означає «гроші ідуть за пацієнтом», а також нагадуватимуть про важливість здорового способу життя», - розповідає Микола Поворозник.

Микола Поворозник, заступник голови КМДА
Микола Поворозник, заступник голови КМДА

Друга категорія – люди, прикуті до ліжка, які фізично не мають змоги відвідати лікаря, зокрема інваліди першої групи, діти-інваліди, люди, які потребують паліативної допомоги. Для їхнього обслуговування створюються виїзні бригади, що здійснюватимуть «поквартирний» обхід.

«У нас уже є список із 500 таких людей, адже вони стоять на обліку у соціальних службах. Тому передусім бригади відвідають саме їх, обстежать, і поінформують, як викликати таку бригаду за потреби. Коли ж ця програма запрацює на повну, сподіваюся, ми отримаємо зворотній зв'язок безпосередньо від мешканців будинку про інших людей, які також потребують допомоги на дому, багатодітні сім’ям, яким потрібно приділити більше уваги. У таких групах працюватиме не лише лікар, а й соціальний працівник, оскільки на проблеми життя таких людей потрібно дивитися комплексно. Якщо буде потрібен огляд вузьким спеціалістом – його також направлять у складі бригади», - пояснює Микола Поворозник.

У 16 зі 110 людей виявили підвищення рівня цукру в крові

Перше запитання, яке виникає: а це не профанація – встановлювати діагноз і щось радити людині, яку ти вперше бачиш? А хіба коли людина раз на кілька років приходить до дільничого терапевта ситуація принципово інша? Крім того, досвідчений лікар може багато чого побачити навіть одразу, та ще й поставивши пацієнту кілька запитань…

Микола Поворозник, заступник голови КМДА
Микола Поворозник, заступник голови КМДА

У КМДА запевняють, що не слід хвилюватися через кваліфікацію лікарів, що проводитимуть експрес-обстеження. До складу таких «мобільних» бригад долучатимуть передусім дільничих лікарів з районної поліклініки, а також студентів-медиків. Їхні послуги за програмою «Лікар у Вашому домі» абсолютно безоплатні і надаються у межах міської цільової програми «Здоров’я киян».

За словами заступника голови КМДА, заклади, де працюватимуть «мобільні» лікарські бригади, без проблем погодилися на співпрацю. «Думаю, від керівників інших установ і підприємств надалі почнуть надходити заявки, щоб така бригада виїхала до них і провела огляд відвідувачів або і власних працівників (для цього слід подзвонити в Центр первинної медико-санітарної допомоги району, і попросити викликати бригаду для огляду працівників), – говорить Микола Поворозник. – Ми маємо на меті охопити медпослугами якомога більшу аудиторію. До кінця року в Подільському районі працюватиме три бригади – одна бригада, що проводитиме «поквартирний» обхід, і дві бригади працюватимуть у місцях масового скупчення людей на 10-ти локаціях.

Адреси розташування експрес-пунктів медичних бригад у Києві в період 6-10 листопада 2017 року
Адреси розташування експрес-пунктів медичних бригад у Києві в період 6-10 листопада 2017 року

Окрім того, в межах програми можна налаштувати співпрацю з організаціями, які бажають зробити вакцинацію від грипу своїм працівникам на місці роботи. Головне, щоб при доставці вакцини в організацію був витриманий необхідний температурний режим».

Статистика перших трьох днів від старту проекту уже відома: експрес-обстеження станом на 8 листопада пройшли 180 людей, причому зі 110 людей, які захотіли визначити рівень цукру, у 16-ти було виявлено патологію, а серед 89, які погодилися визначити рівень холестерину, у 15-ти людей цей показник був вище норми. Тобто цифри знову ж говорять про те, що краще приділити своєму здоров’ю хоча б 10 хвилин часу, аби вчасно зреагувати на можливі проблеми.

Мексиканський досвід – програма триває чотири роки, і попит не вщухає

Ідея програми «Лікар у Вашому домі» запозичена з далекої Мексики. Там вона успішно працює близько чотирьох років і отримала схвальні відгуки від місцевого населення.

Микола Поворозник розповів про мексиканський досвід детальніше: «Рік тому мексиканці приїздили до нас з промоцією цієї програми, вони і порадили нам, що у складі «квартирної» бригади має бути не лише лікар, а й соціальний працівник. У Мексиці ж до складу таких бригад залучають навіть… юристів - бувало й так, що людина сама просила про допомогу в оформленні посмертних розпоряджень. Крім того, мексиканці облаштували спеціалізовані стаціонарні пункти на станціях метрополітену, причому кожен - з окремою спеціалізацією, наприклад, по роботі з вагітними (у районі, де присутня проблема ранньої вагітності), з офтальмологічних проблем тощо. У таких медпунктах постійні черги. Там хоч не надають серйозні консультації, але радять, до якого фахівця звернутися і перевіряють, чи дослухалася людина до поради».

В Україні діятиме такий же принцип – лікарі бригад не призначатимуть лікування, а намагатимуться достукатися до людей, щоб вони звернули увагу на можливі проблеми зі здоров’ям. Підсумком роботи має стати те, що мешканці столиці будуть поінформовані про стан свого здоров’я та встановлять контакт зі своїми сімейними лікарями, підписавши «контракт».

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-