Нардеп хоче взяти на поруки заарештовану в Україні казахську журналістку

Нардеп хоче взяти на поруки заарештовану в Україні казахську журналістку

Укрінформ
Комітет ВР з питань свободи слова та інформполітики звернеться до Генпрокуратури з проханням змінити запобіжний захід опозиційній казахській журналістці Жанарі Ахметовій, заарештованій в Україні.

Таке рішення ухвалено на засіданні 8 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми можемо зробити такий лист-звернення, аби рекомендувати, просити у межах законодавства України змінити позицію прокуратури щодо запобіжного заходу. По-друге, ми можемо виявити свою громадянську позицію як народні депутати і взяти Жанару Ахметову на поруки", - сказала голова комітету Вікторія Сюмар. 

За її словами, комітет встановив, що Ахметова була оголошена в розшук за звинуваченням у шахрайставі у 2009 році. Вона була засуджена до семи років позбавлення волі, але виконання  вироку відтермінували до 2021 року у зв'язку з тим, що вона має маленьку дитину. Тож фактично після того, як вирок набув чинності, її намагаються повторно притягти до відповідальності й екстрадувати, наголсоила Сюмар.

"Пані Ахметова - це журналістка, яка писала статті для казахстанської опозиційної газети "Трибуна", і ця газета припинила свій випуск зовсім нещодавно - у вересні 2017 року, після того як суд засудив головного редактора до трьох років обмеження волі та заборони займатися журналістською діяльністю, звинувативши його у відмиванні коштів... Генпрокуратура Казахстану відправила до Генпрокуратури України запит на видачу Ахметової, в якому йдеться про адресу її перебування. Під час розгляду клопотання про екстрадиційний арешт прокурор надав суду рішення Міграційної служби про відмову Ахметовій у наданні притулку і, відповідно, Ахметову фактично заарештували для екстрадиції і вона не мала можливості подати апеляцію, що містить ознаки порушення прав людини", - повідомила голова комітету ВР. 

Читайте також: Луценко спростовує зникнення мільйонів Онищенка з Ощадбанку

Як розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павлічченко, 2 листопада він разом з народним депутатом Світланою Заліщук намагався взяти Ахметову на поруки, проте Шевченківський райсуд Києва їм у цьому відмовив. 

"На сьогодні наша пропозиція полягає у тому, що по-перше, має бути здійснена апеляція... Але Жанара залишається до 1 січня під визначеним і виголошеним у рішенні суду арештом, що є неправильним, бо вона не становить жодної загрози для суспільства, не може перешкоджати жодним чином встановленню фактів у розслідуванні справи щодо себе",- пояснив Павліченко.

Зі свого боку начальник відділу екстрадиції управління міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури Олег Бедро пояснив, що спочатку, 24 жовтня, суд застосував до Жанари Ахметової тимчасовий арешт, а вже 2 листопада - екстрадиційний арешт, оскільки Генпрокуратура мала запит про її видачу. 

"Правоохоронні органи Казахстану скасували рішення про відтермінування вироку 2009 року і тепер вимагають її для приведення до виконання... На час вчинення злочину - це події 2006-2008 років - вона вчинила шахрайські дії щодо п'яти осіб на суму майже 850 тис. дол. Суд її засудив, це рішення набуло законної сили. Вона свою вину визнала хоча б тим, що відшкодувала частину збитків. Питання надання їй притулку буде дано компетентними органами",- зазначив Бедро. 

Водночас він наголосив, що доти Генпрокуратура не ухвалюватиме рішення про видачу журналістки.

Як повідомляв Укрінформ, журналістка і блогер з Казахстану Жанара Ахметова була затримана на Київщині 21 жовтня у зв’язку з розшуком її по лінії Інтерполу і перебуває в ізоляторі тимчасового тримання у місті Вишгороді Київської області. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-