“Райські папери”: юристи Roshen заявляють, що журналісти перекрутили факти

“Райські папери”: юристи Roshen заявляють, що журналісти перекрутили факти

Укрінформ
Юридична фірма “Avellum”, що представляє інтереси корпорації Roshen, спростовує висновки українських журналістів щодо розслідування “Paradise papers” (“Райських паперів”).

Про це йдеться в заяві “Avellum”.

“5 листопада 2017 року було опубліковано серію матеріалів Слідство:Інфо, у яких наведено інформацію про “Avellum” та нашу співпрацю з юридичною фірмою Appleby. На нашу думку, ці матеріали містять маніпулятивні твердження, що не підтверджені фактами, та не наводять об’єктивного відображення позиції фірми, викладеної у відповідь на запит Слідство:Інфо”, - наголошують юристи.

Вони підтвердили, що першочерговою задачею для розроблення міжнародної холдингової структури для корпорації Roshen було забезпечення продажу корпорації Roshen у разі, якщо це буде можливо відповідно до комерційних умов. Саме тому була розроблена структура, що обговорювалася з Appleby, яка має ознаки підготовки корпорації Roshen до продажу.

“Окремі способи продажу корпорації Roshen, які розглядалися, не могли бути здійснені без міжнародної холдингової структури. Зокрема мова іде про здійснення первинного публічного розміщення акцій (IPO) корпорації Roshen на іноземній біржі або продаж міжнародній публічній корпорації. Враховуючи розмір цієї транзакції, саме такі способи були найбільш імовірними”, - зазначається в заяві.

“Avellum” наголошує, що міжнародна холдингова структура, розроблена для здійснення операції з продажу корпорації Roshen, повинна була забезпечити уникнення подвійного оподаткування з метою того, щоб усі податки повною мірою було сплачено саме в Україні, а не за кордоном.

“У разі продажу корпорації Roshen усі кошти були би перераховані кінцевому власнику в Україну, задекларовані та з них було би сплачено усі податки. Так само, як сьогодні усі податки корпорація Roshen сплачує і надалі буде сплачувати в Україні”, - підкреслюють юристи.

“Журналісти повністю проігнорували цю важливу інформацію і не висвітлили її у сюжеті. Ми вважаємо цей факт, а також висновок і заголовок статті щодо мети створення структури, маніпулятивними і тенденційними”, - додали в “Avellum”.

Юристи пояснили, що оскільки продати корпорацію Roshen було неможливо через комерційні обставини, було прийнято рішення передати корпорацію у “сліпий траст” відповідно до міжнародних стандартів. Управляючий “сліпого трасту” підтвердив, що траст відповідає міжнародним стандартам.

“У зв’язку з передачею корпорації Roshen у довірче управління респектабельній міжнародній банківській групі Rothschild, Петро Порошенко не має повноважень на здійснення контролю за процесом пошуку покупців чи переговорним процесом щодо продажу корпорації Roshen чи будь-яких її частин. Зазначене питання повністю належить до компетенції та повноважень Rothschild”, - підкреслюється в заяві.

“Avellum” зазначає, що без створення міжнародної холдингової структури передача корпорації Roshen у “сліпий траст” була б неможливою або юридично дефектною. Україна не є стороною Гаазької конвенції 1985 року про право застосовне до трастів та їх визнання, тому передача корпорації Roshen у траст без створення міжнародної корпоративної структури була би недійсною з точку зору українського права.

“Компанії міжнародної холдингової структури до передачі корпорації Roshen у “сліпий траст” не мали банківських рахунків. Тому будь-які заяви про порушення валютного законодавства чи перерахування готівкових коштів з України при створенні міжнародної холдингової структури є безпідставними домислами”, - йдеться також у заяві.

Юристи наголошують: відмова юридичної фірми Appleby від участі у реалізації проекту була пов’язана саме з агресією Російської Федерації проти України та готовністю Президента України надати жорстку відповідь на незаконні дії військових підрозділів Російської Федерації.

“Таке рішення, прийняте фірмою Appleby, не може розглядатися як свідчення застережень щодо транзакції як такої. “Avellum” надає юридичні послуги щодо корпорації Roshen з 2013 року, та ми не маємо жодних застережень щодо представництва корпорації Roshen, Порошенка Петра Олексійовича чи управителя “сліпого трасту”, особливо враховуючи прозорість структури, дотримання всіх законодавчих приписів та відмінну ділову репутацію наших клієнтів”, - підсумовують у юридичній компанії “Avellum”.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю Міжнародний консорціум журналістських розслідувань оприлюднив матеріали слідства під назвою "Paradise Papers". Документи охоплюють аналіз офшорної діяльності наймогутніших людей та компаній у світі та базуються на вивченні 13,4 млн файлів, отриманих в результаті витоку інформації. Загалом нове досьє перебільшує за обсягами та насиченості матеріалу "Панамські документи", опубліковані у квітні минулого року. У ньому йдеться про 120 політиків та посадовців з майже 50 країн світу. За даними розслідування, багатії заховали в офшорах майже 8 трильйонів євро. Серед згаданих імен багатіїв - і Президент України Петро Порошенко, представники якого хотіли створити офшор на острові Мен, але їм відмовили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-