РФ може готувати в Україні кібератаки, замасковані під техногенну аварію - експерт

РФ може готувати в Україні кібератаки, замасковані під техногенну аварію - експерт

Укрінформ
Росія зараз проводить чергову інформаційно-психологічну спецоперацію, спрямовану на зрив американо-української співпраці в атомній сфері, дискредитації України та залякування Європи і світу "новим Чорнобилем".

Про це йдеться у статті президента Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончара "Кібер-ядерні хитрощі в Остланді", опублікованій у "Дзеркалі тижня".

"На мій погляд, цілі дискредитації України, залякування Європи і світу "новим Чорнобилем" не в повному обсязі вичерпують задум "фінансово компетентних ініціаторів", - пише автор, розкривши черговий фейк роспропаганди про нібито європейські побоювання "нового Чорнобилю" в Україні, однією з причин якого може стати американське паливо на українських АЕС.

Гончар звертає увагу на один важливий аспект: у російських публікаціях фігурують посилання на "КіберБеркут", який начебто "дістав доступ до документів урядових установ Австрії, Румунії, Молдови, Білорусі, а також "Грінпісу" та мережі екологічних організацій "Бенквоч", датованих влітку 2017 р.". Отримана таким чином інформація, мовляв, і викликає занепокоєння щодо планів НАЕК "Енергоатом" подовжити роботу старих реакторів українських АЕС та розширити застосування палива, виробленого Westinghouse Electric.

"Поява кібер-компонента в інформаційних дослідженнях на тему "нового Чорнобиля" може бути свідченням не тільки спроб поліпшити якість пропагандистського матеріалу шляхом надання йому документальної правдивості. Насправді не можна виключати цілеспрямованої роботи з проектування сценарію "новий Чорнобиль" через кібер-вплив", - вважає експерт.

Читайте також: Хакери намагалися зламати додаток управління артилерією України

За його словами, найвище мистецтво диверсій проти технічно складно організованих людино-машинних систем — "це безконтактні кібер-диверсії, замасковані під техногенну аварію, плюс подальший пропагандистський супровід у стилі: "Ми ж передбачали, ми ж попереджали!".

Водночас президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" не думає, що замовники сценарію "нового Чорнобиля" сидять у офісах "Росатома", або російського виробника ядерного палива "ТВЕЛ". На його думку, максимум вони можуть бути замовниками кампанії з дискредитації співпраці українського "Енергоатому" з американським виробником ядерного палива Westinghouse Electric.

"Ймовірним замовником сценарію "нового Чорнобиля" може бути... "Газпром". Саме він може виступати і в ролі "фінансово компетентного ініціатора" низки проектів, і не тільки в сфері газу та пропаганди. "Газпрому" потрібно розширення ринків, особливо в умовах наростання конкуренції на газовому ринку Європи з боку американського скрапленого природного газу (СПГ). Масштабний ядерний інцидент у Європі призведе до чергового скорочення атомної енергетики та збільшення використання газу, на поширену (хоч і помилкову) в газпромівських колах думку. Виконавцями сценарію "новий Чорнобиль" може бути низка організацій, як пов'язаних з російськими кібер-військами в підпорядкуванні Міноборони РФ, так і підлеглих спецслужбам. Такі як "КіберБеркут", "СПРУТ", Fancy Bear, Cozy Bear та ін.", - вважає Гончар.

Експерт нагадав, що перші повідомлення про те, що в Росії не тільки розвивають кібер-захист, а й готуються до наступальних дій, з'явилися ще 2012 року, коли Міноборони РФ оголосило тендер на дослідження в сфері інформаційної безпеки. Серед іншого, йшлося про те, що збройні сили цікавлять "методи і засоби обходу антивірусних систем, засобів мережевого захисту, засобів захисту операційних систем". У російських ЗМІ тоді написали, що військові раніше говорили лише про плани з розробки засобів захисту своїх інформаційних мереж і об'єктів критичної інфраструктури країни, тепер же вони не приховують планів щодо отримання засобів нападу.

"Напевно, такі засоби нападу було успішно створено. Якщо згадати 23 грудня 2015 року, 16 грудня 2016-го, 27 червня 2017-го (дати масованих кібер-атак проти України), то можна припустити, що "новий Чорнобиль" для України можуть проектувати в Росії за допомогою кібер-втручання в роботу як окремо взятих АЕС, так і "Енергоатому" загалом, а також Об'єднаної енергосистеми України", - зазначив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-