Прикордоннику Колмогорову не 13 років треба давати, а нагородити - нардеп

Прикордоннику Колмогорову не 13 років треба давати, а нагородити - нардеп

Укрінформ
Від Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) очікується, що він під час розгляду касаційної скарги скасує вироки Приморського районного суду Маріуполя та Апеляційного суду Донецької області (м. Маріуполь), згідно з якими учасника АТО, прикордонника Сергія Колмогорова засуджено до 13 років позбавлення волі.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив народний депутат Дмитро Тимчук, коментуючи сьогоднішнє засідання ВССУ.

“Я сподіваюсь на те, що все-таки буде встановлена справедливість. А справедливість полягає в тому, що людина, яка виконує наказ, захищаючи свою Батьківщину, не може бути фігурантом таких справ. Рішення Маріупольського суду має бути скасоване, а Колмогоров -повністю бути виправданий”, - заявив Тимчук, який, поміж інших, прибув до будівлі ВССУ на підтримку засудженого бійця АТО.

На переконання народного депутата, Колмогоров, “навпаки, повинен бути винагороджений за свої дії, як людина, яка з честю та професійно виконувала наказ”.

Тимчук також виступив з ініціативою, щоб справи про держзраду, стосовно військовослужбовців та правоохоронців, не розглядалися у місцевих судах у зоні проведення АТО, оскільки там, за його словами, є багато суддів з проросійськими поглядами, “які відмазують сепаратистів та карають наших хлопців”.

Читайте також: Прикордонники вважають вирок Колмогорову "ідеологічною диверсією"

В.о. голови Держприкордонслужби Василь Серватюк, який також був присутній серед учасників акції на підтримку Колмогорова, зазначив у коментарі кореспонденту Укрінформу, що він вірить в “неупередженість суду і те, що рішення буде прийнято законне”. “Має бути прийнято таке рішення, яке відповідає духу закону та Конституції України”, - сказав він.

Як повідомляло агентство, Вищий спеціалізований суд України прийняв у четвер рішення перенести касаційну скаргу на вироки Приморського райсуду міста Маріуполь та Апеляційного суду Донецької області (м.Маріуполь), згідно з якими учасника АТО, прикордонника Сергія Колмогорова засуджено до 13 років ув’язнення, коли в 2014 році під окупованим Новоазовськом військові застосували зброю для зупинки автомобіля, який проривався через блокпост.

Згідно з Держприкордонслужбою, старший солдат Бердянського прикордонного загону Колмогоров, який неодноразово виконував бойові завдання в зоні проведення АТО, 9 вересня 2014 року чергував на блокпосту в районі Маріуполя. Під час несення служби військовослужбовці помітили неподалік від берега моря автомобіль, який блимав фарами, подаючи якісь сигнали, а потім поїхав у бік блокпосту. На вимогу зупинитися для перевірки документів водій тільки натиснув на газ авто і пішов на прорив. Попереджувальні постріли не зупинили порушника, швидкість транспортного засобу тільки збільшилася. Після цього було відкрито вогонь на ураження.

У результаті пасажирка транспортного засобу загинула, а водій, уродженець Донецька, не постраждав. Пізніше, після кількох допитів, він виїхав до Росії.

Як з'ясувало слідство, вогонь по автомобілю одночасно вели дев'ять осіб. Але цивільний суд Маріуполя засудив тільки Колмогорова. Апеляційний суд Донецької області (м.Маріуполь) залишив вирок у силі.

Народний депутат Ірина Фріз, коментуючи справу Колмогорова, вказала на те, що ситуація потребує не тільки перегляду справи Колмогорова та виправдання військовослужбовця, а й уважного дослідження суддів, що приймали рішення в суді першої інстанції та при розгляді апеляції, на зв’язки з терористичними організаціями та особами (родичами), що перебувають на окупованих територіях, їх підтримку сепаратизму та країни-агресора. Згідно з отриманими нею даними від представників правоохоронних органів Маріуполя, виправдувальні рішення Приморського суду щодо осіб, які підозрюються або звинувачуються у сепаратизмі та діях на боці терористичних організацій, мають системний характер. Депутат звернулася до СБУ з вимогою ретельної перевірки суддів, які мали відношення до розгляду справи Колмогорова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-