Розрив у зарплаті чоловіків і жінок не зникне ще 217 років

Розрив у зарплаті чоловіків і жінок не зникне ще 217 років

Дослідження
Укрінформ
Фахівці Всесвітнього економічного форуму з'ясували, що розрив в оплаті праці чоловіків і жінок не зникне ще 217 років.

Про це йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), повідомляє Еспресо.TV.

Зазначається, що щороку ВЕФ складає Індекс гендерного розриву та порівнює 144 країни за чотирма показниками: економічна участь і кар'єрні можливості, освіта, політичні можливості, а також здоров'я і виживання.

ВЕФ крім своїх даних бере інформацію світових інститутів - Міжнародної організації праці, Програми розвитку ООН та Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"У 2017 році індекс вперше показав розрив у рівності в графі "економічна участь". До неї належать зарплати, участь в колективі та лідерство. В середньому жінки по всьому світу заробляють менше, ніж чоловіки. ВЕФ стверджує, що розрив не зникне ще 217 років", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що причина виникнення розриву полягає не в тому, що жінки отримують менше, ніж чоловіки за однакову роботу (розрив в зарплаті становить 2%), а в тому, що жінки виконують неоплачувану роботу або ж не входять до штату співробітників.

Крім того, жінки працюють у сферах з більш низькою середньою зарплатою і рідше займають високооплачувані провідні позиції.

Ісландія залишається на першому місці за всіма показниками, там зберігаються найнижчі розриви в доходах між чоловіками і жінками. Британія і США намагаються скоротити розрив в пунктах залученості в колектив і оплаті праці, зазначає ВЕФ.

Цим країнам вдається зберігати рівність за рахунок того, що показники збільшилися в інших сферах - наприклад, збільшилася кількість жінок на провідних політичних позиціях.

Скорочення гендерного розриву потрібно не тільки для соціального розвитку - воно допоможе додати "мільярди доларів" в економіку країн, зазначає ВЕФ.

Україна посідає 61-ше місце серед 144 країн. У ВЕФ зазначили, що "в нашій державі цього року спостерігається найбільше за весь час поліпшення рівності заробітної плати в політичному робочому вимірі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-