"Ваш родич у поліції": затримали організатора шахрайської схеми

Фото, відео
Укрінформ
Кіберполіція затримала організатора масштабної шахрайської схеми - "ваш родич у поліції", за якою шахраї виманювали гроші у громадян. Ним виявився в’язень однієї із колоній на непідконтрольній Україні території. 

Про це повідомляє Слобожанське управління Департаменту кіберполіції. 

"Поліцейські встановили, що шахраї виманювали гроші у громадян за схемою "ваш родич у поліції", а також за допомогою розсилки фейкових смс-повідомлень від імені "Ощадбанку" та "ПриватБанку". Дзвінки потерпілим надходили з виправної колонії, розташованої на тимчасово окупованій території в Луганській області", - йдеться у повідомленні. 

Крім того, було встановлено, що учасники злочинної групи також знаходились у СІЗО, розташованого у Полтавській області.

У травні 2017 року трьом учасникам цієї злочинної групи було повідомлено про підозру у вчиненні 78 епізодів злочинної діяльності. 

Загальна сума завданих збитків громадянам сягає більше 1,3 мільйона гривень, а за оперативною інформацією, вона може сягати 4 млн грн. Ці кошти учасники злочинної групи розподіляли між собою, а також використовували для забезпечення комфортних умов відбування покарання у місцях позбавлення волі.

Під час обшуків в СІЗО Полтави в камерах ув'язнених поліцейські вилучили більше 20 мобільних телефонів, Wi-Fi-роутер, флеш-карти, наркотичні речовини, алкоголь, заточки, гроші та чорнові записи. За результатами обшуків все керівництво СІЗО Полтави було звільнено. 

У подальшому поліцейські встановили і одного із організаторів цієї злочинної діяльності. Ним виявився 40-річний чоловік, який відбував покарання у виправній колонії у Луганській області, на території, не підконтрольній Україні.

Він був "смотрящим" та лідером серед осіб, що відбувають покарання у вказаній установі. Ув'язнений, відбувши строк покарання, мав на меті повернутися на територію, підконтрольну Україні. Тож у подальшому, під час проведення спільної міжрегіональної операції, працівники Слобожанського управління Департаменту кіберполіції, під процесуальним керівництвом прокуратури Полтавської області, спільно з поліцейськими поліції Полтавщини та Луганщини, затримали зловмисника після перетину лінії розмежування через пункт пропуску "Станиця Луганська".

Читайте також: У Генштабі кажуть, що не причетні до поліцейської "призов-party" в нічному клубі

Затриманому повідомлено про підозру та судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на два місяці або внесенням застави у розмірі 1,2 мільйона гривень. Наразі вирішується питання про оголошення йому підозри у вчиненні ще 41 епізоду злочинної діяльності за ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

На даний час частині потерпілих вже відшкодовано збитки, завдані діями учасників злочинної групи.

Фото: Національна поліція

Відео: Національна поліція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-