У Мін'юсті  розказали про типові інструменти рейдерських схем

У Мін'юсті розказали про типові інструменти рейдерських схем

Укрінформ
Комісія з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації працює ефективно і навантажено, тому потрібно розвіяти міфи стосовно її роботи. 

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу розповіла заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

"Знаєте, є достатньо багато  міфів стосовно роботи цієї комісії. Моє завдання - їх розвіяти. Звичайно, якщо людина отримала позитивний результат щодо своєї скарги, поданої на розгляд комісії, вона подякує і продовжить працювати. А людина, котра з якихось причин не отримала позитивного вирішення щодо свого спору, починає якісь замовні піар-компанії, заявляє, що комісія ухвалює несправедливі рішення і так далі. Це абсолютно не так! Незважаючи ні на які піар-компанії, і ні на які критиканські наголоси, комісія працює ефективно і достатньо навантажено. Ми маємо сотні скарг! Деякі підприємства уже звертаються не один раз", - наголосила Сукманова. 

Вона зазначила, що комісія керується виключно правовою позицією. 

"Я розумію, що іноді, послухавши людей, думаєш: і той правий, і той. Але є норма закону - і крапка. Ми - Міністерство юстиції. Іноді говорять, що нібито комісія закрито працює...А що зробити ще, щоб сказали, що вона працює відкрито? На засідання викликаються всі представники сторін – хоча, взагалі, вони нам не потрібні, бо проводиться виключно документальна перевірка  даних в реєстрі. За 24 години на сайті Міністерства юстиції публікується весь порядок денний з переліком питань, які будуть розглядатися. Приходять представники засобів масової інформації, знімають засідання комісії. Приходять народні депутати і кажуть: «Ми хочемо перевірити». Я відповідаю всім: «Будь ласка! Наші двері  відчинені. Приходьте, дивіться». Є у нас офіційні спостерігачі, які можуть відвідувати будь-яке засідання комісії і контролювати її роботу. Це - Рада бізнес-омбудсмена, Європейська бізнес-асоціація, Американська торговельна палата. Що ще ми маємо зробити для відкритості? Буває, що люди  починають чинити якийсь тиск шляхом мітингів, встановлюють якісь намети...", - розповіла вона. 

Читайте також: Мін'юст розповів, хто найбільше потерпає від агрорейдерства

Сукманова додала, що за результатами роботи комісії Мін’юстом було повідомлено про 21 випадок можливого складу злочину і можливого кримінального порушення. 

"Ми не отримали інформацію від правоохоронних органів про те, як вони розслідуються. Скажімо так: не маємо інформації щодо якогось обвинувального вироку по цих справах. А за результатами роботи антирейдерських штабів уже порушено 15 кримінальних справ. Це за три місяці їхньої роботи. Порушення достатньо типові: крадіжка врожаю, самовільне захоплення земельної ділянки, підробка документів, бо багато хто використовує підроблені підписи власників земельних ділянок, оформлення договорів оренди на померлих людей, незаконне продовження договорів оренди, тощо", - підкреслила заступник міністра. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-