Надія ще є: українці вірять, що корупцію у медицині можна подолати

Надія ще є: українці вірять, що корупцію у медицині можна подолати

Опитування
Укрінформ
Майже половина українців, що відвідували медичні заклади, сплачували медичним працівникам за їхні послуги.

Це засвідчили результати опитування населення, повідомила Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" під час круглого столу в Укрінформі.

"Медичні установи є лідером побутових корупційних практик. Серед осіб, які протягом останніх трьох років щось сплачували медичним працівникам, постійно це робили 16% і ще 42% робили час від часу. І це майже половина", - сказала Бекешкіна.

Водночас вона уточнила, що плата здійснювалась готівкою, без квитанції - так відповіли 54% опитаних. Причому платили безпосередньо лікарю або людині, яка надавала послугу, з рук в руки.

"Меншість вважали, що ця послуга була обтяжлива для бюджету настільки, що довелося б позичати гроші. В більшості кажуть: так, це була висока плата, але не обтяжлива для бюджету. А третина - що ні. Тобто з людей, в основному, беруть стільки, скільки вони здатні заплатити. Тому що це - ринкова економіка - якщо нема чого дати, значить нема чого взяти", - резюмувала соціолог.

Також вона зазначила, що ефективним способом подолання корупції в медичній сфері більшість опитаних вважають введення страхової медицини.

"Але тут явний перекіс в бік "звільняти і саджати" - щоб був якийсь позитивний сенс. Лише 3% вважають, що корупцію в медицині неможливо подолати, а 41% відповіли, що важко сказати. Тобто у людей є ще певна надія, але вони не знають, чи це можливо зробити чи ні", - сказала Бекешкіна. 

Читайте також: Українці не вірять, що влада самостійно подолає корупцію

Вона також додала, що люди про медичну реформу майже нічого не знають.

"Щось про це чули - 39%, не знають нічого - 22,5%. Тобто більше половини населення про реформу знають дуже мало або не знають нічого", - констатувала директор Фонду "Демократичні ініціативи".

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 18 вересня по 3 жовтня 2017 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Усього було опитано 2000 респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій Криму та окремих територій у Донецькій та Луганській областях). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-