Українці не вірять, що влада самостійно подолає корупцію

Українці не вірять, що влада самостійно подолає корупцію

Опитування
Укрінформ
Найбільш ефективними заходами боротьби з корупцією, на думку українців, є посилення кримінального покарання.

Це засвідчили результати опитування населення, повідомила Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" під час круглого столу в Укрінформі.

"Щодо методів подолання корупції, то переважають "репресивні" - середній бал 3,5 за 5-бальною шкалою. Людям здається, що садити-звільняти - це найкращий метод боротьби з корупцією. Хоча ми знаємо, що одних посадили-звільнили, а інші прийшли на їхнє місце і продовжують цю ганебну справу. А що стосується таких заходів, як підвищення заробітної плати державним службовцям, тут середній бал 2,6 - менше середнього. Це означає, що більшість вважають, що підвищувати зарплату - не найкращий спосіб", - сказала Бекешкіна.

Водночас вона зазначила, що, на думку людей, найбільш ефективно можуть боротися з корупцією самі громадяни (39% опитаних) і президент (37%), а також спеціалізовані антикорупційні органи, ЗМІ і прокуратура. На політичні партії та органи місцевої влади сподівань немає.

"На запитання, чи може влада самотужки подолати корупцію, більше половини відповіли, що ні. Вірить у це лише 20%. А чи повинне населення, громадські організації брати участь в боротьбі з корупцією, більше половини відповіли: так. І водночас вони самі не готові брати участь у діяльності цих громадських організацій", - підкреслила Бекешкіна.

Соціолог також наголосила на регіональних відмінностях.

Читайте також: Українці розглядають "дрібну" корупцію як "необхідне зло" – соціолог

"Зокрема, на запитання, чому в Україні розповсюджена корупція, хабарництво та підкуп посадових осіб, 41% відповіли, що це ганебне увище, яке не має об'єктивних підстав. Але якщо взяти регіонально, то на Донбасі так вважають 68%, а от в Західному регіоні переважає інша відповідь - 44% вважають, що це складова суспільних традицій, і лише 22% - що це ганебне явище", - сказала Бекешкіна.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 18 вересня по 3 жовтня 2017 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Усього було опитано 2000 респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій Криму та окремих територій у Донецькій та Луганській областях). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.      

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-