Тітушки-будівельники, порушення військового статуту, клан мера Одеси…

Тітушки-будівельники, порушення військового статуту, клан мера Одеси…

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ спробував розібратися, чи захоплювали територію військової частини в Одесі та чому не стріляли вартові

Ранок 29 жовтня українці зустріли з гучною новиною про “рейдерське захоплення чистини території військової частини А-3571 в Одесі”, яке, за інформацією прес-служби командування Повітряних сил ЗСУ, скоїли 40 невідомих осіб в балаклавах. Повідомлення одразу стало №1 в українському сегменті Фейсбук. Користувачі соцмережі почали бурхливо обговорювати одеські події. Повторюючи одне і те ж питання: чому вартові, згідно зі Статутом караульної служби, не відкрили вогонь? — громадська думка традиційно розділилася на два фронти: тих, хто намагався виправдати військових, і тих, хто звинувачував їх у нехтуванні Статутом.

Приміром, журналіст Богдан Буткевич пише, що “ніхто не стріляв з боку ЗСУ, бо вони не вірять, що держава захистить, навіть якщо вони все зроблять по закону... Зате чітко знають, що їх зіллють при першому ж шухері”. Натомість, користувач Олекса Негребецький вважає, що якщо “командування роду військ не знає статутів, то це вже навіть не абзац, це — ближче до епілогу”. Схожу думку має блогер Олег Синякевич: “...застосування зброї вартовим для оборони військового об’єкту – це вже не обов’язок, а лише його кревне право: захотів – застосував, не захотів – чесно отримав підсрачника і зник десь в глибинних сутінках території, яку мусив би боронити до останнього патрону”. Але існує ще одна точка зору: компанія “Будова” на чолі з паном Галантерником працює під дахом одеської мерії. Про це в коментарі Гордону заявив колишній керівник одеського відділення “Правого сектору” Сергій Стерненко. “Землю, яка належить Міноборони віддано під забудову Галантернику - власнику “Будови” - компаньйону мера Труханова... Навколотруханівський клан настільки втратив почуття безкарності, що дозволяє собі серед білого дня здійснити напад на військовий об'єкт. Виступивши проти власної армії воюючої країни”, - додав він.

Очевидно, після вибухів складів з боєприпасами в Калинівці, українці навчилися швидко реагувати на подібні речі, навіть, якщо це звичайнісінький допис у соцмережах. Своєю чергою, ми не збираємося нікого завчасно звинувачувати в тому, хто ж насправді винен та чому були порушені статутні правили вартової служби? Відповідь — за слідством військової прокуратури. Ще раз відтворивши події минулої доби та зібравши коментарі усіх сторін, задіяних у конфлікті, маємо декілька питань:

1. Так знаходиться чи ні територія згаданої військової частини на балансі Міноборони?

2. Де дозвільні документи на проведення робіт, які нібито є в забудовника? Коли приймались рішення, яким органом?

3. Чому досі немає жодної реакції від міністра оборони Степана Полторака і мера Одеси Геннадія Труханова?

Втім, ви можете самі сформулювати запитання. Навряд чи вони можливі в такій ситуації принципово інші.

У Міноборони кажуть, що це — рейдерський напад

“Сьогодні, в Одесі, близько 08.45, невідомі особи, близько 40 чоловік в балаклавах здійснили спробу рейдерського захоплення частини території війського обєкту, який є власністю Міністерства оброни України. Невідомі особи, які позиціонують себе як представники Торгово-розважального. центру «CITI CENTER» частково демонтували огорожу військової частини А3571, та здійснили вивіз військового майна в невідомому напрямку...”, - йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційній Фейсбук-сторінці командування Повітряних Сил ЗСУ.

Утім, найцікавіше починається у другій частині повідомлення, де звучить грізне попередження: “Командування Повітряних Сил Збройних Сил України застерігає від провокаційних дій поруч з військовими частинами. Адже військовослужбовці добових нарядів, відповідно до статутних обов’язків, мають право застосовувати зброю під час несення служби...”

Але це не все... за словами начальника Південного територіального юридичного відділу Міністерства оборони України Юрія Доброва, група невідомих за допомогою будівельної техніки демонтувала бетонний паркан і встановила металевий, таким чином, вони «незаконно на 20 соток змінили земельну ділянку» аеродрому.

Добров: “Група невстановлених осіб за допомогою будівельної техніки демонтувала бетонний паркан і встановила металевий. Була викликана поліція, прибули посадові особи Військової прокуратури та Одеського гарнізону. На питання до забудовників, на підставі чого вони вчиняють неправомірні дії, а саме змінюють кордон військового містечка, нам відповіли, що мають відповідні дозволи. Проте документів не пред'явили, рекомендували звернутися із запитом”.

Юрист переконує, що згадане рішення невідомі не надали і запропонували Нацполіції звернутися з відповідним запитом, на який вони готові надати рішення.

Добров: “Міноборони вивчає ситуацію з приводу незаконного захоплення території військового аеродрому, технічної зони військового містечка №10, після отримання документів, які стали підставою для виконання зазначених дій буде подано позови до суду та звернення до правоохоронних органів”.

Не “тітушки”, а звичайні будівельники

Одеські правоохоронці кажуть, що військову частину ніхто не захоплював. За словами радника голови Нацполіції в Одеській області Руслана Форостяка, поліція Одещини спростовує спробу захоплення невідомими військової частини. Через відсутність факту правопорушення справу відкрито не було, а невідомі особи - “не рейдери, а звичайні будівельники”. Про це він заявив в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Руслан Форостяк, радник голови Нацполіції в Одеській області
Руслан Форостяк, радник голови Нацполіції в Одеській області

Форостяк: “Я хочу спростувати інформацію, поширену прес-службою. Дійсно, чергова частина отримала повідомлення з приводу зазначених дій. Поліцейські виїхали на місце і виявили, що, по-перше, будівельні роботи, про які йдеться, відбуваються на прилеглій до військової частини території, тобто за її межами. У забудовника є всі необхідні документи від органів місцевого самоврядування. Крім цього, обстеживши камери та вивчивши матеріали, ми з'ясували, що це не “тітушки” чи невстановлені особи в балаклавах, а звичайні будівельники, які облаштували свій паркан за допомогою техніки. Звичайний будівельний процес без насилля і "тітушок". Мені відомо, що конфлікт точиться давно, і основою є те, що землі, розташовані за межею огорожі військової частини, цікавлять як військовиків, так і різних ділків. Мені відомо, що міська рада виділила частину цієї землі під будівництво гіпермаркету”.

Забудовник переконує, що мав право переносити паркан військової частини

Іншу версію озвучив генеральний директор “Сіті Центру” Андрій Халахур. За його словами, вчора, 29 жовтня, група озброєних військовослужбовців і людей в штатському спробувала перешкодити закінченню робіт по установці технологічного огорожі будується дитячого спортивного комплексу ТРЦ «Сіті Центр» на Таїрова.

Халахур: “У нас виникла необхідність установити будівельну огорожу згідно з нормами. Ми отримали відповідну документацію. Було позначено межу встановлення огорожі, ми почали працювати. Роботи тривають більше ніж півтора місяця, але вчора на етапі завершення встановлення огорожі у нас виникли труднощі: з боку сусідньої військової частини прийшли озброєні люди, серед них були й цивільні, які перешкоджали завершенню будівельних робіт”.

Він наголосив, що має всі дозвільні документи на будівництво.

Халахур: “У нас є всі дозвільні документи. Ми діємо в рамках законодавства. Інформація про те, що будівельні роботи ведуться на території військової частини – абсолютна вигадка. Межі військової частини не порушені. Паркан винесено рівно на ту відстань, яка необхідна для проведення будівельних робіт. Дванадцятиметрова смуга, на яку претендує військова частина, необхідна для проїзду технологічного транспорту і доставки будматеріалів на об'єкт. По закінченню будівництва паркан буде перенесений у попередні межі кордону. Усі наслідки встановлення тимчасового огородження ліквідуємо за свій рахунок”.

Бізнесмен також стверджує, що військовим показували дозвільні документи на роботи. “...За три доби ми звертались до військової частини зі сповіщенням про початок робіт, а дозвільні документи показували командуванню частини”, - додав А. Халахур.

Що з’ясувала прокуратура?

Військова прокуратура почала розслідувати встановлення огорожі підприємцем на території військової частини в Одесі як порушення порядку несення варти, мовиться в повідомленні прес-служби Військової прокуратури Південного регіону.

Згідно з повідомленням, оприлюдненим увечері 29 жовтня, попередня кваліфікація справи – “Порушення статутних правил вартової служби, вчинене в умовах особливого періоду”. Обіцяють “дати правову оцінку діям варти та командування, а також діям представників приватних підприємців, які встановили металеву огорожу в межах території військового містечка №10”.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-