Держслужбовці мають складати стандартизований іспит з української - Гриневич

Держслужбовці мають складати стандартизований іспит з української - Гриневич

Укрінформ
Всі держслужбовці мають складати стандартизований іспит-тест з української мови, який би підтверджував вільне володіння нею.

На цьому наголосила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі телеканалу "Еспресо".

"На тому тижні ми мали нараду і співпрацювали з різними можливими партнерами щодо запровадження міжнародного стандартизованого іспиту з української мови. Тобто (застосовувати його - ред.) як є іспит з англійської мови, який може вас перевірити і позиціонувати який у вас рівень володіння мовою, починаючи від А1 до С2", - сказала Гриневич.

Вона додала, що такий іспит, відповідно до європейських мовних рекомендацій, може бути інструментом і мотивацією для іноземців, які вивчають українську мову як другу, українців у діаспорі, а також для держслужбовців в Україні.

"British Council проводить такий іспит з англійської мови, Гете-Інститут - з німецької. Так само ми маємо мати свій стандартизований іспит з української. Цей іспит як інструмент може застосовуватися і при доступі до певних професій - якщо ви ідете в державну службу або в правничі професії, хочете бути суддею чи прокурором, ви повинні скласти і довести, що у вас є рівень С" з української мови. І тільки тоді ви можете іти на таку державну службу", - підкреслила міністр. 

Читайте також: Українська як іноземна: Кабмін хоче запровадити іспит для отримання громадянства

За її словами, це, на жаль, не робиться в один рік, але вкрай потрібно, бо те, що всі чиновники зараз повинні складати іспит або пред'явити атестати про загальну середню освіту з оцінкою з української мови, не означає її знання. 

"Я переконана, що пред'явлення атестатів - це тимчасовий захід. Треба переходити до стандартизованого тестування для всіх. Щоб кожен, хто заходить на державну службу, довів свою спроможність володіння державною мовою", - сказала Гриневич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-