31 жовтня: народний календар і астровісник

31 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов Лука – за ним мряка і моква, і кожному геловінцю – по гарбузу! 

Так, звісно, всі в курсі: сьогодні останній день жовтня і Геловін – канун Всіх Святих або Відьомська ніч. Дуже древнє кельтське свято поклоніння і жертвоприношення нечистій силі не тільки щасливо дожило до наших днів, але й швидко набирає обертів, становлячи суттєву конкуренцію Різдву і Святому Валентину. Мультикультурний світ, просякнутий духом консюмеризму радо реагує на будь-яку яскраву обгортку, мало цікавлячись змістом. Що ж: на колір і смак товариш не всяк, але перед тим, як іти костюмчик на Геловін купляти, подумайте, чи треба вам буде потім весною пасочки святити. Як кажуть, «або хрестик зніміть, або спіднє одягніть».

 Церква згадує цього дня апостола і євангеліста Луки, автора третього Євангелія та Діянь святих апостолів. За фахом Лука був лікарем і одним із перших іконописців. Тому цього святого вважають своїм покровителем лікарі і художники.

Крім осіннього, є й весняний Лука (5 травня). З цієї нагоди жартували: «До весняного Луки ані хліба, ні муки, а прийшов осінній Лука – з’явився хліб і мука», «Як не придбаєш до Луки, то не буде ані хліба, ні муки».

Іменинники нині Лука, Андрій, Сергій, Микола, Єлизавета, Злата.

Сьогодні 12-ий день місячного циклу. Аби не надто нас шокувати, зорі дипломатично кажуть: сьогодні день спокою і мудрості. Втім, якщо дивитися правді в очі, нинішній день далеко не з легких, його енергетика важка і агресивна. Можна сказати, куди не кинь – всюди клин. Бізнес, фінансові операції, суд, дорога, творчість, спілкування, все піддаватиметься неабияким ризикам. В інтимних стосунках краще змінити ерос на агапе, зазирнувши в зовсім не статичну глибину душі партнера. Також варто згадати, що Купідон – це не невинний ангелик, а демон і стріли, якими він ранить будь-кого, можуть і вбити. Ну от: знову «демони»… Суцільний Геловін достобіса!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1920 –  -17,8 а найтеплішим (відчуйте різницю) у 1926 – 20,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-