Керівники держави нагадали про великі втрати України у Другу світову

Керівники держави нагадали про великі втрати України у Другу світову

Укрінформ
У результаті Карпатської наступальної операції Україна була остаточно звільнена від нацистських окупантів.

Про це нагадав Президент Петро Порошенко у зверненні до українського народу з нагоди 73-ї річниці вигнання нацистів з України, інформує прес-служба Глави держави.

"Сьогодні ми відзначаємо особливо пам’ятну подію — 28 жовтня 1944 року в результаті успішної Карпатської наступальної операції Україна була остаточно звільнена від нацистських окупантів", - сказав Порошенко.

За мирне небо було сплачено надзвичайно високу і страшну ціну - близько 9 мільйонів життів українців.

"У цей хвилюючий день, вшановуючи звитяжців, з особливою гостротою усвідомлюємо силу великої любові до рідного краю, що робить нас нездоланними", - додав Президент.

У свою чергу Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своєму зверненні зазначив, що Друга світова війна завдала безпрецедентних матеріальних, ресурсних, економічних втрат, а головне - забрала мільйони життів українців та представників інших народів, повідомляє Урядовий портал.

"Сьогодні ми відзначаємо 73-ю річницю визволення від нацистських загарбників: 28 жовтня 1944 року військові з'єднання Першого і Четвертого українських фронтів у районі Ужгорода вийшли на сучасний кордон України, витіснивши з теренів нашої країни останні окупаційні сили", - сказав Гройсман.

За його словами, "наше суспільство пам'ятає, яку велику ціну заплатили українці в цій жорстокій війні, який вагомий героїчний внесок зробили в перемогу європейських народів над нацизмом на своєму континенті". 

"Ми згадуємо тих, хто по різні боки політичних барикад боровся в Україні з нацистськими загарбниками, хто поклав життя за незалежність нашого народу, наближаючи своїм подвигом день звільнення країни від нападників і день перемоги в усій Європі. Ми вклоняємося нашим дорогим ветеранам і дітям війни, які винесли нелюдський тягар воєнної розрухи, які жили та боролися наперекір небезпеці і смерті. Цей приклад - жива історія нашої країни, її звитяги, мужності, прагнення свободи та гідного життя", - наголосив Гройсман.

Він додав, що вже пішов четвертий рік, коли Україна опинилася в неоголошеній і підступній війні, розв'язаній за такими ж методами, якими в 1939 та 1941 роках скористався проти країн Східної Європи тоталітарний режим Гітлера.

"Як і в середині ХХ століття, українці знову з гідністю протистоять зовнішнім загрозам нашій державі та суспільству. І молодші покоління українців боронять рідну країну, надихаючись героїчним подвигом своїх попередників", - сказав Прем'єр-міністр.

Читайте також: У 73 річницю звільнення України від нацистів Порошенко вшанував пам'ять загиблих

Він висловив переконання, що Україна з гідністю пройде і цей важкий іспит та вистоїть у нелегкій боротьбі. 

"Згадуючи подвиг захисників України з різних історичних періодів, ми своїми щоденними справами, помислами та кропіткою працею будемо гідно продовжувати їх справу, примножуючи славу держави, зміцнюючи економіку та промисловість, роблячи життя комфортним для усіх громадян", - сказав глава уряду.

Він побажав країні - миру, а громадянам - взаєморозуміння, злагоди та добробуту, щоб "радість і тепло завжди жили в наших оселях, а воєнні лихоліття відійшли в історію".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-