Незалежна медійна рада надала висновок щодо порушень

Незалежна медійна рада надала висновок щодо порушень "Інтера"

Укрінформ
Незалежна медійна рада надала свій висновок стосовно відповідності законодавству України та професійним стандартам діяльності журналіста випусків передачі "Стосується кожного" телеканалу "Інтер" від 9 і 13 жовтня про історію неповнолітньої матері із Львівщини.

Висновок опублікований на сайті Незалежної медійної ради.

"Незалежна медійна рада вважає, що при трансляції програми "Стосується кожного" (9 та 13 жовтня 2017 року) телеканал "Інтер" порушив вимоги абзацу чотирнадцятого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб), у той час як ведучий Андрій Данилевич у випуску від 9 жовтня 2017 року не виявив належної обережності при висвітленні питань, пов'язаних із дітьми, чим порушив положення статті 18 Кодексу етики українського журналіста", - йдеться у повідомленні.

Разом із тим у Незалежній медійній раді вважають за необхідне окремо проаналізувати поведінку ведучого передачі Андрія Данилевича.

"З точки зору дотримання професійних та етичних стандартів журналістики, він мав би виявити обережність при висвітленні питань, пов'язаних із дітьми. У передачі від 9 жовтня 2017 року він, фактично, влаштовує допит дитині, закидаючи її запитаннями ("Скільки тобі було років, коли ви почали спілкуватися як дорослі люди? Він тобі подобався? Це вдома сталося? Він почав що робити? Отже, вдома нікого не було? І навіть твого брата не було? Що він робив? Він тебе бив? Умовляв? Ти взагалі розуміла, що могла стати мамою? Ти в цей момент мовчала? Можливо, ти звала на допомогу? Після того, що сталося, він ще раз приходив? Це повторювалося?"), на які Тетяна Лучишин відповідає односкладовими відповідями. Можна стверджувати, що ведучий взагалі не зважає на дотримання інтересів дитини; натомість, своїми питаннями хоче досягнути лише однієї мети: отримати більше шокових фактів задля подальшого обговорення їх у рамках програми. Хоча мусив би, навпаки, зупиняти подібні питання та не давати їм лунати в рамках студії. Ці факти дозволяють стверджувати, що в діях Андрія Данилевича є ознаки порушення професійних стандартів діяльності журналіста", - уточнюють у НМР.

Читайте також: Нацрада перевірить “Інтер” через передачу про 12-річну породіллю

Як повідомляв Укрінформ, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка щодо порушення прав дитини телеканалом "Інтер". У своєму зверненні омбудсмен, зокрема, привертає увагу до сюжетів програми "Стосується кожного", в яких йшла мова про 12-річну дівчинку, котра завагітніла і народила дитину.

У відповідь на звернення омбудсмена та громадської організації "Детектор медіа" 19 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу "Інтер". Того ж дня член Нацради Сергій Костинський уточнив, що перевірка відбудеться протягом найближчих тижнів.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом. Рада розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики. Окрім експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-