Хроніка резонансних убивств: куди веде слід кілера?

Хроніка резонансних убивств: куди веде слід кілера?

Укрінформ
За три з половиною роки жертвами злочинів ставали політики, очільники міст, військові, журналісти

…Знову вибухи гримлять у середмісті столиці. Двоє загиблих, поранені народний депутат Ігор Мосійчук і політолог Віталій Бала, один і другий у важкому стані. Уже навіть найзапекліші романтики й пацифісти розуміють: війна давно покинула лінію розмежування і завітала до мирних міст. І ми все ще не до кінця розуміємо, що це війна – безвідносно до того, чиїми руками вчинені убивства –агентів ФСБ чи бандитів, яких вона вихопила з небуття й озброїла.

Хронологія резонансних вбивств і замахів на вбивство , що сталися за ці три з половиною роки, нагадає вам, що ніхто сьогодні не перебуває в безпеці. І наш обов`зок  - берегти одне одного, а наших правоохоронців – обов`зково  знайти вбивць.

ЗАМОВНЕ ВБИВСТВО МЕРА КРЕМЕНЧУКА

26 липня 2014 року недалеко від власного будинку був застрелений міський голова Кременчука Олег Бабаєв. 2 вересня затримали чотирьох підозрюваних у вбивстві: Ігоря Пасічного, Ігоря Куника, Олександра Мельника та Олександра Крижановського.

26 березня 2015 року в Кобеляцькому районному суді почався суд присяжних над обвинуваченими. Проте на початку 2017 року у присяжних  райсуду закінчилися повноваження, і справа була передана для розгляду в Київський райсуд Полтави. 12 липня  обвинувачені в замовленні та організації вбивства мера Кременчука Олександр Мельник та Олександр Крижановський були відпущені під домашній арешт, а 20 липня знову взяті під варту. У СІЗО залишено і виконавців вбивства Ігоря Пасічного та Ігоря Куника.

На даний час судовий процес триває.

ТРАГЕДІЯ В СТАРОБІЛЬСЬКУ

22 лютого 2016 року міського голову Старобільська Володимира Живагу вбили двома пострілами в голову і шию у внутрішньому дворі Старобільського міськвиконкому.

Безпосередньому виконавцю вбивства, 22-річному раніше судимому за вчинення тяжких злочинів жителю Марківського району, який зізнався, що пішов на страшний злочин з корисливих мотивів, повідомлено про підозру (передбаченого п. п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб). Пізніше стало відомо про другого виконавця, яким є місцевих житель.

Як зазначили в поліції, до учасників злочину звернувся замовник та намовив скоїти вбивство за майже десять тисяч доларів, запропонувавши план, який він сам розробив, бо добре знав жертву та його спосіб життя.

29 червня 2017 року обох чоловіків визнано винними та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років. Справу проти організатора умисного вбивства виділено в окреме провадження, тому що його оголошено в розшук.

ПРАВА РУКА КЕРНЕСА

26 лютого 2016 року близько 9-ї ранку у Харкові на єврейському кладовищі №3, що біля метро «Академіка Барабашова», з автомата пострілами в голову убитий 52-річний харківський бізнесмен Юрій Демент, який зажив популярності як «права рука» і «мозок» мера Геннадія Кернеса.

Відкрито кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство».  На данний час слідство продовжується.

РОЗСТРІЛ БУЗИНИ

16 квітня 2015 р. у Києві на вулиці Дегтярівській біля власного будинку був застрелений журналіст Олесь Бузина. Підозрювані у вбивстві Андрій Медведько і Денис Поліщук були затримані 18 червня 2015 року після того, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про розкриття вбивства. Після затримання суди обрали їм запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і неодноразово його продовжували.

27 липня 2017 року Прокуратура завершила досудове розслідування справи. Андрію Медведьку та Денису Поліщуку, а також їхнім адвокатам були вручені повідомлення про завершення досудового розслідування і надано доступ до ознайомлення з ними. Після ознайомлення сторін з матеріалами обвинувальний акт буде передано до суду

Дії підозрюваних кваліфіковано п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання зброї) КК України.

Підозрюваним загрожує від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі. Прокуратура планує направити справу до Шевченківського районного суду Києва.

ЗАГИБЕЛЬ ПАВЛА ШЕРЕМЕТА

20 липня 2016 року на вул. Богдана Хмельницького в центрі Києва був убитий відомий журналіст Павло Шеремет. В його машині спрацював вибуховий пристрій,  прикріплений під водійським сидінням на днищі авто, яким кермував журналіст. Машина, у якій їхав Шеремет, належала керівнику «Української правди» Олені Притулі.

Поліція кваліфікувала загибель журналіста як умисне вбивство. Президент Петро Порошенко доручив залучити до розслідування фахівців американського ФБР та Євросоюзу.

10 травня 2017 року було презентовано розслідування журналістів OCCRP та «Слідства.Інфо» щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, вони встановили, що вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік - вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня. Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний «Мерседес» і сіра «Шкода», водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ. У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. 15 травня Устименка допитали.

З 24 липня 2017 року Національна поліція засекретила всі рішення судів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Комітет захисту журналістів (CPJ) констатував, що за рік розслідування вбивства Шеремета не дало результатів - і запропонував провести міжнародне розслідування. Там не виключають, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні влади Білорусі, Росії й України.

Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило. Розслідування убивства журналіста Павла Шеремета триває, особа замовника та організатора даного вбивства не встановлена.

ПОМСТА ЗА РОБОТУ В РОЗВІДЦІ

16 вересня 2016 року в коридорі житлового будинку на вулиці Відінській, 35-А в Рівному був застрелений  майор Іван Мамчур, який працював у місцевому слідчому ізоляторі офіцером внутрішньої служби. Раніше він служив у військовій розвідці, звільнився зі Збройних сил України в 2009 році, а в 2011-му влаштувався на роботу у слідчий ізолятор у Рівному.

За фактом вбивства було відкрито кримінальне провадження, основних версій було три:  особиста неприязнь на фоні якогось побутового конфлікту, помста засуджених чи підозрюваних, які утримувались в СІЗО, а також - вбивство, пов'язане із колишньою службою спецпризначенцем військової розвідки.

17 листопада 2016 року на Харківщині при спробі перетину кордону затримали одного з підозрюваних - жителя Маріуполя Олега Смородінова. Він зізнався, що убив Мамчура на замовлення органів ФСБ РФ через його участь в секретних операціях ГУР МО . Смородінов був доставлений у Рівне, суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Він досі сидить в СІЗО.

Другий підозрюваний, який у момент вбивства слідкував за обстановкою на подвір'ї та повинен був усунути перешкоди у разі їх виникнення, оголошений в міжнародний розшук.

3 травня 2017 року Прокуратура закінчила розслідування та скерувала до суду справу про вбивство майора Івана Мамчура. Провадження відкриті за ч.2 ст.115 «Умисне вбивство», що передбачає ув'язнення від 10 років до довічного, та ч.1 ст. 263 КК України «Незаконне поводження зі зброєю». Судове засідання заплановане на листопад 2017 року.

ВБИВСТВО ЕКС-ДЕПУТАТА ДЕРЖДУМИ

23 березня 2017 року біля готелю «Прем'єр Палас» у центрі Києва розстріляли екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Він у грудні 2016 року разом із дружиною переїхав в Україну, отримавши українське громадянство. Вороненков дав свідчення у справі про державну зраду щодо колишнього президента Віктора Януковича.

Слідством встановлено, що замовником злочину є колишній цивільний чоловік дружини Вороненкова Марії Максакової Володимир Тюрін, який, за даними слідства, є «злодієм у законі».  Крім  Тюріна,  на думку слідчих, організаторами вбивства були Юрій Василенко та Олександр Лось, безпосередніми виконавцями - Ярослав Левенець, Ярослав Тарасенко і кілер Павло Паршов, якого застрелив охоронець Вороненкова.

За результатом слідства Тюріну, Василенко, Лосю, Левенцю і Тарасенко повідомлено про підозру в організації вбивства Вороненкова. Прокуратурою у міжнародний розшук оголошено Тюріна, Василенка і Левенця. Інші учасники злочину - Тарасенко і Лось - затримані і перебувають у СІЗО.

ГПУ проситиме РФ екстрадувати Тюріна та Василенка, а у разі відмови - засудить заочно.

Розслідування вбивства Вороненкова завершене.

ПОЛЮВАННЯ НА КОНТРРОЗВІДНИКА

31 березня 2017 року у Маріуполі підірвали автомобіль, в якому перебував заступник начальника відділу контррозвідки управління СБУ Донецької області, полковник Олександр Хараберюш.

Прокуратура відкрила провадження за статтею «теракт». Основні версії вбивства Хараберюша - теракт, організований диверсантами «ДНР», однак справа досі залишається не розкритою.

ЗАМОВЛЕННЯ З ЧЕЧНІ

1 червня 2017 року в Києві на Подолі було скоєно замах на колишніх бійців-добровольців Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва.

За попередньою інформацією, нападник назвався французьким журналістом і запросив подружжя на зустріч, а потім в машині вистрелив в Адама, після чого Аміна вистрілила у відповідь. Поранених Осмаєва і нападника відправили до лікарні.

За даними ЗМІ, чоловік, який представився Аміні і Адаму як кореспондент французької газети "Ле Монд" Олексій Вернер і мав паспорт громадянина України на ім'я Олександра Дакара, насправді - громадянин РФ Артур Денісултанов, уродженець Чечні, широко відомий у кримінальних колах Санкт-Петербурга під іншими іменами і прізвиськами - Курмакаєв, Крінари, Тищенко, Ведро, "Дінго".

Головною версією замаху на Осмаєва в МВС називають помсту за його патріотичну позицію. Нападнику на добровольців оголошено підозру.

7 червня 2017 року  Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід підозрюваному у замаху на життя Адама Осмаєва та Аміни Окуєвої  у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без права на заставу.

На даний час слідство знаходиться на завершальній стадії.

БОМБА ДЛЯ  ПОЛКОВНИКА СБУ

27 червня 2017 року під Костянтинівкою в Донецькій області підірвали авто з контррозвідниками СБУ. В результаті вибуху загинув начальник відділу Департаменту контррозвідки полковник Юрій Возний, ще троє співробітників отримали поранення.  За неофіційними даними, судячи з характеру пошкоджень, було закладено вибуховий пристрій. Провадження за цим фактом веде військова прокуратура, справа залишається не розслідуваною.

ЗАГИБЕЛЬ КЕРІВНИКА СПЕЦРЕЗЕРВУ

27 червня 2017 року у Солом`янському районі Києва в результаті підриву автомобіля загинув керівник спецрезерву Головного управління розвідки Міноборони Максим Шаповал. Він брав участь у плануванні та проведенні розвідувальних рейдів у глибокий тил противника, де документував докази присутності російських військ. Звідти Шаповал попереджав про небезпеку на конкретних напрямках для конкретних підрозділів.

Військова прокуратура розслідує смерть Максима Шаповала як терористичний акт, пов`язаний з професійною діяльністю. У кримінальному провадженні щодо його вбивства вже допитано понад  800 свідків, призначено 13 експертиз і визначено основну версію вбивства. Водночас прокуратура не повідомляє, яку основну версію розглядає слідство посилаючись на статтю 222 КПК (недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування), проте раніше однією з основних версій називався російський слід.

СМЕРТЬ ГРУЗИНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ

8 вересня 2017 року між вулицями Басейною та Великою Васильківською в Києві вибухнув автомобіль громадянина Грузії, члена чеченського добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва Тимура Махаурі. Чоловік загинув на місці, жінка і дитина, які були в машині постраждали. За даними ЗМІ, жінкою, яка постраждала під час вибуху автомобіля виявилася уродженка Донецька Наталія Целовальникова.

Розглядається кілька версій цієї події. Зокрема, є версія, що об'єктом вбивства був не Махаурі, а жінка, яка була пасажиром його автомобіля. Також перевіряється версія щодо будь-яких конфліктів Махаурі та його супутниці. Одна з версій - патріотична діяльність Махаурі.

За фактом вибуху відкрито кримінальне провадження про умисне вбивство. Наразі слідство продовжується, вже допитано понад сто свідків. Конкретних фактів у слідчих ще немає і замовники злочину не виявлені.

Підготувала Світлана Карабань. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-