ОБСЄ засудила побиття журналістів під час штурму прибічників Коханівського

ОБСЄ засудила побиття журналістів під час штурму прибічників Коханівського

Укрінформ
В Організації з безпеки та співробітництва в Європі засудили нові інциденти з журналістами та пообіцяли стежити за тим, як розслідуватимуться справи.

Про це йдеться у заяві представника Організації з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Журналісти мають бути захищені під час виконання ними своєї роботи, а не побиті та затримані", - сказав Дезір.

Він відзначив заяву Міністерства внутрішніх справ України про намір повністю розслідувати інцидент, і пообіцяв зі свого боку стежити за цією справою. 

У ході протестів перед будівлею суду в Києві у вівторок спецпризначенці застосували фізичну силу по відношенню до трьох журналістів, які висвітлювали протести всередині та зовні будівлі суду. За даними ОБСЄ, як мінімум троє журналістів: Дмитро Реплянчук (Громадське ТБ), Сергій Лефтер (УНІАН) і Кирило Милишев (Strana.ua) були побиті, їхня техніка пошкоджена у мить, коли спецпризначенці штурмували приміщення Святошинського районного суду Києва 24 жовтня. Лефтер і Милишев були затримані разом з протестувальниками у залі суду, хоча вони неодноразово вказували, що є представниками ЗМІ.

Читайте також: Штурм Святошинського суду: МВС вибачилося за побиття журналістів

Тема свободи слова і безпеки журналістів порушувалася Дезіром у ході особистих зустрічей з представниками української влади не далі як 20 жовтня, коли він здійснив свій перший офіційний візит в Україну в якості представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Тоді він закликав покласти край безкарності за всі напади на журналістів.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий пообіцяв розслідувати інцидент з побиттям журналістів під час штурму спецпризначенцями Святошинського суду Києва і вибачився перед журналістами.

23 жовтня у Святошинському суді Києва лідерові «добровольчого руху ОУН» Миколі Коханівському намагалися обрати запобіжний захід, проте засідання перенесли на 24 жовтня. Після цього прибічники підозрюваного заблокували залу суду, щоб не допустити вивезення Коханівського в ізолятор тимчасового утримання. У ніч на 24 жовтня у залі суду правоохоронці застосували газ проти активістів. У відповідь на дії правоохоронців учасники блокади розгромили залу і продовжили блокувати приміщення. Ранком 24 жовтня поліція взяла штурмом заблокований прибічниками Коханівського суд. Під час штурму представники поліції особливого призначення побили журналіста "Громадського" Дмитра Реплянчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-