Злочинні угруповання ночами незаконно вирубують дуби – Держлісагентство

Злочинні угруповання ночами незаконно вирубують дуби – Держлісагентство

Укрінформ
Злочинні угрупування зі спеціальним обладнанням від приладів нічного бачення здебільшого вночі незаконно вирубують у лісах крупномірні дерева, в основному дуби.

Про це йдеться у відповіді Державного агентства лісових ресурсів України на інформаційний запит Укрінформу.

"Останнім часом в лісах діють злочинні угрупування з відповідним оснащенням (прилади нічного бачення, радіостанції, вантажні автомобілі з гідроманіпуляторами тощо), які діють зухвало, переважно в нічний період, заготовляючи виключно крупномірні дерева, в основному дуби", - йдеться у документі.

При цьому у Держлісагентстві наголосили, що угрупування скоюють напади на працівників, які виконують свої посадові обов’язки з охорони лісів. У цьому зв’язку у відомстві відзначили, що боротьба з лісопорушниками не може бути ефективною без допомоги природоохоронних, правоохоронних та судових органів.

Разом з тим в Держлісагентстві нагадали, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років.

Крім того, згідно з чинним законодавством, та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається обмеженням або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Також у лісах встановлюються фотопастки та камери відеоспостередження, які, як запевнили у Держлісагентстві, дають свої результати щодо зменшення та попередження незаконних рубок.

Читайте також: Держлісагентство не погоджувало рубку під курорт “Свидовець”

"Забезпечення належної охорони підвідомчих лісів від незаконних рубок знаходиться під посиленою увагою Держлісагентства. Однак функції контролю та заходи протидії незаконним рубкам покладено й на інші органи влади, зокрема, Мінприроди, Держекоінспецію та правоохоронні органи", - підкреслили в Держлісагентстві.

У відомстві також додали, що ключову роль в забезпеченні охорони лісів від лісопорушень відіграє робота постійно діючих рейдових бригад, які створені в кожному державному лісогосподарському підприємстві й загальна кількість яких наразі становить 289.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-