У Супрун нарахували півмільярда економії на інсуліні

У Супрун нарахували півмільярда економії на інсуліні

Укрінформ
Впровадження і застосування реєстру для інсулінозалежних пацієнтів дасть змогу зекономити півмільярда гривень на витратах на закупівлю інсуліну.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

«Сьогодні в Україні ми маємо перший по суті повноцінний електронний реєстр пацієнтів, через який здійснюється забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну. І завдяки ретельному обліку пацієнтів, препаратів, аптек і рецептів ми маємо змогу раціонально витрачати гроші (на забезпечення пацієнтів інсуліном - ред.). Навіть за приблизними розрахунками, екстраполюючи дані з тих областей, де реєстр працює на 100%, ми бачимо, що за рік можна уникнути нерозумних витрат та зекономити до півмільярда гривень», - сказав Лінчевський.

Він зауважив, що раніше і лікар, і пацієнт залежали від того, чи провели місцеві органи влади відповідні тендери, і який саме інсулін був закуплений. Відтепер лікар має змогу виписувати саме той препарат, який необхідний хворому.

Читайте також: Уряд запровадив електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії

«Завдяки роботі реєстру тепер кожен пацієнт має змогу отримати в аптеці той інсулін, який йому призначає лікар, а держава відшкодовує аптеці вартість цього препарату. ...Пацієнт не є залежним від проведення тендеру, закупівель, розподілу лікаря. Пацієнт отримав електронний рецепт, прийшов в аптеку і отримав те, що призначав лікар. Зараз кожна аптека, яка підключена до цього реєстру, знає і про кількість пацієнтів, і про те який інсулін їм потрібен», - сказав Лінчевський.

За його словами, робота реєстру дозволяє мінімізувати корупційні ризики при проведенні тендерів на закупівлю інсуліну, а також виключити маніпуляції з кількістю пацієнтів, яким необхідні інсулінові препарати.

«Електронний реєстр, окрім нераціональних витрат коштів, дозволяє боротися із корупційною складовою, виключає використання «мертвих душ», коли закупівлі поводяться на неіснуючих пацієнтів. Якщо подивитися, то ці нібито маленькі витрати десь через недбальство, десь через нераціональність попередньої системи, а десь через корупційну складову призводять до мільйонних втрат. Невитрачання цих коштів дозволяє ці гроші використовувати на пацієнтів. У виграші пацієнт, у виграші лікар, у виграші держава», - підсумував заступник міністра.

За даними МОЗ, за старою системою потреба в інсуліні на 2017 рік була визначена на 220 тисяч пацієнтів. Із запровадженням електронного реєстру, на 1 серпня 2017 року в нього було внесено 174 тисячі пацієнтів.

Щорічно уряд виділяє понад 600 млн грн субвенції місцевим бюджетам для закупівлі препаратів інсуліну, що становить близько половини від потреби пацієнтів. Решта покривається за рахунок місцевих бюджетів.

Наразі до реєстру підключилася більшість областей, найкраще реєстр застосовується у Вінницькій, Полтавській, Черкаській областях.

Нагадаємо, що електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, запроваджено наприкінці серпня 2017 року на виконання Постанови КМУ № 239 “Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну” від 23.03.2016 року.

Порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну визначається Постановою Кабінету міністрів України від 23 березня 2016 року № 239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-