В ОБСЄ закликали забезпечити безпеку роботи журналістів в Україні

В ОБСЄ закликали забезпечити безпеку роботи журналістів в Україні

Укрінформ
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав владу України забезпечити безпеку життя і роботи журналістів у країні.

Про це він говорив під час свого візиту до Києва у п'ятницю, повідомили кореспондентові Укрінформу з штаб-квартири організації.

«Безпека працівників ЗМІ залишається вразливою в Україні, і я наполегливо закликаю владу покласти край безкарності за всі напади на журналістів, ефективно і оперативно завершивши розслідування і врегулювавши в судовому порядку випадки необґрунтованого втручання. Журналісти мають працювати в сприятливих умовах, вільних від страху насильства і залякування», - цитує Дезіра його прес-служба.

Представник ОБСЄ запевнив, що справи українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени, Станіслава Асєєва та події навколо інформаційного порталу Страна.ua та його журналістів залишаються в центрі його уваги.

В ході візиту Дезір зустрівся з дружиною Романа Сущенка Анжелою Сущенко і пообіцяв їй підтримку в зусиллях, спрямованих на звільнення журналіста.

З іншого боку, він висловив стурбованість з приводу журналістів Нарзулло Охунжонова і Фікрета Гусейнлі, нещодавно затриманих в Україні на прохання Узбекистану та Азербайджану відповідно. Дезір попросив українську владу не видавати двох журналістів, оскільки вони можуть зіткнутися з несправедливим ставленням і переслідуванням за їх критичні репортажі.

Читайте також: Клімкін просить ОБСЄ сприяти звільненню журналістів Сущенка, Семени та Асєєва

В своїх дискусіях з владою Дезір також обговорив необхідність поваги роботи іноземних журналістів та інших суб'єктів ЗМІ шляхом збалансування міркувань безпеки та свободи вираження думок. «Навіть у важкі часи будь-які обмеження або обмеження щодо роботи журналістів, або засобів масової інформації повинні відповідати принципам прозорості, верховенства права та належним правовим процедурам», - підкреслив Дезір. Він переконаний, що «думки, в тому числі з питань, які можуть розглядатися як спірні, чутливі, непристойні чи образливі, повинні мати право бути вільно виражені».

Представник знову запевнив у готовності його офісу продовжувати налагоджений діалог з Україною і надавати підтримку різноманітного і плюралістичного медійного ландшафту в країні відповідно до зобов'язань ОБСЄ щодо свободи ЗМІ та міжнародної практики.

Представник зустрівся з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, першим заступником міністра інформаційної політики Еміне Джапаровою і заступником міністра внутрішніх справ Тетяною Ковальчук, а також з представниками ряду організацій громадянського суспільства та засобів масової інформації для обговорення питань свободи ЗМІ в Україні і визначення сфер, де його офіс може надати допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-