Розенблат не попереджав НАБУ про закордонний вояж

Розенблат не попереджав НАБУ про закордонний вояж

Укрінформ
Народний депутат Борислав Розенблат намагався виїхати до Німеччини за дипломатичним паспортом, який йому видали 17 жовтня нібито для поїздки в Ізраїль.

Про це йдеться у роз'ясненні НАБУ, розміщеному у Facebook, стосовно затримання Розенблата у четвер в аеропорту "Київ" в Жулянах при спробі виїхати за кордон. 

"Зазначимо, що для перетину кордону народний депутат використав саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов'язаною з виконанням професійних обов'язків, що він визнав публічно", - йдеться у повідомленні.

У Бюро наголосили, що, за інформацією, отриманою детективами НАБУ від Апарату Верховної Ради та Міністерства закордонних справ України, дипломатичний паспорт був виданий Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення нібито для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю в період з 18 по 22 жовтня "з метою вивчення можливостей щодо кооперації та співпраці між Україною та Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю". "Але, з огляду на вилучені при обшуку авіаквитки, в цей час народний депутат планував перебувати у Німеччині", - зауважили в НАБУ.

Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється, зазначили в Антикорупційному бюро.

При цьому в НАБУ наголосили, що заяви підозрюваного Розенблата про те, що він заздалегідь повідомив слідчих про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності.  "Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці у мережі Facebook, надійшов до Національного бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва", - зазначили в Антикорупційному бюро.

Читайте також: Розенблат хотів вивезти з країни речові докази у "бурштиновій справі" – НАБУ

Як повідомляв Укрінформ, Розенблата підозрюють в отриманні хабарів від представника іноземної компанії за сприяння в видобуванні бурштину. Детективи НАБУ, зокрема, затримали охоронця Розенблата під час одержання 200 тис. дол. хабара, які призначалися депутатові за сприяння ліцензуванню видобування бурштину.

11 липня Верховна Рада підтримала подання про зняття депутатської недоторканності з Розенблата, відхиливши клопотання про надання дозволу на його арешт.

18 липня суддя Солом'янського районного суду Києва Світлана Кушнір обрала для Розенблата запобіжний захід у вигляді застави 7 млн гривень, поклала на нього обов'язок здати закордонні паспорти й носити електронний браслет. САП повідомила, що Розенблат вніс заставу і вдягнув електронний браслет.

18 серпня Солом'янський районний суд Києва продовжив строк дії покладених на Розенблата обов'язків, а саме: носити браслет, не відлучатися без дозволу з міст Житомира і Києва, здати закордонний паспорт, не спілкуватися з деякими особами на два місяці.

13 жовтня Солом'янський райсуд Києва не зміг продовжити засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку дії обов'язків, покладених на Розенблата, і не призначив суддю щодо розгляду клопотання про відвід слідчого судді Олександра Бобровникова.

16 жовтня сплив термін дії запобіжного заходу щодо Розенблата.

19 жовтня детективи НАБУ затримали Розенблата в аеропорту "Київ" (Жуляни) і обшукали. Сам Розенблат заявив, що збирався виїхати за межі України на три дні і повідомляв заздалегідь про це НАБУ і Генпрокуратуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-