В Україні хочуть відкрити центр досліджень стресостійкості

В Україні хочуть відкрити центр досліджень стресостійкості

Укрінформ
Стресостійкість окремої людини і нації в цілому в умовах воєнних дій на частині території України має стати предметом вивчення науковців, і для цього потрібно створити Центр стресостійкості України та його філії у кожному великому місті.

Про це заявила на прес-конференції в Укрінформі на тему "Resilience, або Створення Центру стресостійкості України" віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України Марина Білинська, повідомляє кореспондент агентства.

"Ізраїль і США почали вивчати питання стресостійкості як на національному рівні, так і на рівні окремої людини у зв'язку з терористичними актами, які відбувались і відбуваються на території цих країн. На жаль, Україна протягом останніх трьох років також весь час перебуває на межі війни і миру, і ми змушені підняти це питання, оскільки від стану стресостійкості нації і кожної окремої людини залежить і сьогодення, і майбутнє країни", - сказала Білинська.

Вона зазначила, що поняття "стресостійкість" прийшло з фізики. За її словами, вчені почали вивчати його як властивість металів відновлювати первинний стан після дії багатьох чинників, зокрема тиску, температури тощо, а потім це поняття було перенесено на життя окремої особи. Білинська додала, що стресостійкість особи вивчали психіатри і психологи, а стресостійкість нації є новим явищем.

Читайте також: Президент підписав амністію засудженим за нетяжкі злочини учасникам АТО

"Дослідження ізраїльських учених довели, що серед чинників, які загрожують стресостійкості нації, респонденти на третє місце поставили погане державне управління. Тому Національна академія державного управління дуже зацікавлена у вивченні цієї проблеми і створенні відповідної міжгалузевої лабораторії", - зазначила Білинська.

Директор українсько-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр Альберт Фельдман у свою чергу зазначив, що вважає дуже важливим створення центрів стресостійкості у кожному великому місті. На його думку, у цьому сенсі слід більше працювати на місцях з керівниками областей та мерами міст, аби вони мали бажання і знаходили можливість реалізації цієї ідеї в рамках децентралізації.

Як зазначив на прес-конференції науковий керівник українсько-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр професор Валерій Самсонкін, для реалізації програми стресостійкості в науковому плані в Україні "все є".

"Є психологи, є теорія, є купа тестів. Потрібна адаптація, потрібне врахування індивідуальних особливостей конкретної людини і потрібні дії", - переконаний науковець.

На його думку, це питання "підйомне і вельми реальне" для Міністерства оборони або Нацгвардії України.

"Передача цієї функції в Міністерство соціальної політики, можливо, з точки зору стратегії і вірна, а з точки зору тактики - ні. Цим двом силовим міністерствам це цілком під силу, тим більше, що є кадри. Потрібно лише створити умови", - вважає Самсонкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-