Що буває, коли Майдану дуже хочеться, але…

Що буває, коли Майдану дуже хочеться, але…

Репортаж
Укрінформ
Укрінформ побував у Маріїнському парку та на Грушевського, аби з’ясувати, наскільки це схоже на Майдан

Це що там 17-го почалося, Майдан-3? У нас дуже люблять бавитися цим словом. Пам’ятаєте, скільки разів після Майдану-1 то ті, то інші люди, іноді, з правильними і щирими гаслами намагалися підняти Майдан-2? Податковий Майдан, мовний Майдан… А воно – як мокре горить… Майдан піднявся, коли визрів, коли його ключові ідеї захопили реальні маси, коли людей дико образили, коли...

У справжнього Майдану є кілька генетичних ознак, через які його ні з чим іншим не сплутаєш. Його або підтримують кияни, або його, насправді, нема. Український Майдан не може бути «планово» агресивний апріорі, пригадайте обидва Майдани з виступами дорослих народних хорів, дитячих колективів та атмосферою свята - бляшанками з написом «Повітря Майдану» навіть торгували в сувенірних лавках і на Андріївському узвозі. Майдан відповідає силою тільки тоді, коли замість того, щоб вислухати народ і адекватно зреагувати, силу застосували проти нього. І ще – це основне – Майдан не анонсують за місяць з лишком, складаючи багаторівневі сценарії…

А те, що в нинішньому випадку ешелоновані плани розроблені були, сумніву практично немає. Вчорашні події почалися з цілком мирного мітингу, на який зібралося не так вже й багато людей, як для такої потужної підготовки. За різними оцінками – від 3 до 5 тисяч. Виступали, скандували, вимагали – і це правильно: на владу треба тиснути, коли вона не спішить виконувати свої обіцянки – на 100% цивілізована практика. Але в другій половині дня 17-го жовтня основна маса неорганізованих мітингарів залишила територію, прилеглу до Верховної Ради, а на їх місце прийшли інші люди – у камуфляжі та в балаклавах. Заряджені агресією вони мали лише одну мету – влаштувати «Майдан» тут і зараз.

Те, що правоохоронці не застосували силу, а лише охороняли порядок – було реально виважене і єдино правильне у такій ситуації рішення. Так і надалі треба – про це говорять і високі чини, і аудиторія соцмереж – ті люди, які насправді зробили два попередні Майдани.

А що поки вийшло з розпочатого увечері 17-го під стінами Верховної Ради, вирішив перевірити «Укрінформ» ранком наступного дня.

Як виглядає табір: 60 наметів і 150-200 учасників

Вже другий день поспіль представники різних політичних сил протестують під стінами Верховної Ради за проведення політичної реформи. Автомобільний рух по вулиці Грушевського, одній з ключових магістралей центру столиці, досі залишається перекритим: на дорогах поставили залізні паркани, між ними прилаштували металошукачі. Урядовий квартал відучора посилено охороняють сотні силовиків:

- Покажіть, будь ласка, ваш рюкзак. Якісь заборонені речі маєте: газові балончики, ножі, зброя… - монотонно запитує поліцейський у салатовій жилетці.

- Звичайно, що нема. Лише диктофон і камера. Вони ж не заборонені?

- Проходьте...

Перше, що впадає у вічі – два великі десятимісні армійські намети, які встановлено безпосередньо на проїжджій частині вулиці Грушевського. Далі — ближче до Маріїнського парку — розмістилися дещо менші. Біля наметів - таблички з назвами областей, звідки приїхали мітингувальники: Хмельницький, Вінниця, Харків, Одеса... Чи це насправді так? Якщо й приїхали, то делегації нечисельні і, судячи з усього, складаються переважно з місцевого партійного активу «Руху нових сил», «Солідарності», «Свободи»…

Загалом ми нарахували близько 60 наметів, а між ними і польову кухню. Питаємо – з чого готуєте? Кияни «консервацію» приносили?

- Та ні, – відповідають, - поки що не було такого, готуємо зі свої продуктів.

- А кого і чим годуватимете?

- Меню у нас скромне — гречана каша і тушонка. Якщо бажаєте покуштувати, то приходьте через одну-дві години”, - відповідають кухарі.

Подякувавши за гостинність, рухаємося далі, до намету з-під якого стирчить прапор з надписом “Штаб блокади торгівлі з окупантом”. Перед входом сидить чоловік у камуфляжі з шевронами батальйону “Донбас”. Питаємо, з ким можна поговорити про охорону табору? За його словами, наразі формується загін самооборони наметового містечка, який очолить хтось із “донбасівців”. “Наразі нічого коментувати не можу...”, - додав боєць з позивним Акім.

«Не підемо, доки не виконають наші вимоги»

На площі перед Верховною Радою встановлено сцену. Спікерів на ній поки що нема, лише голосно звучить музика, яку правоохоронці намагаються перекричати, оголошуючи у гучномовець “не піддаватися на провокації та не порушувати громадський спокій”. Загалом протест, участь в якому беруть десь до трьох сотень людей, проходить спокійно. Серед мітингувальників зустрічаються і прості кияни, було і кілька військовослужбовців, принаймні ми бачили людей у військовому не з боку охорони будівлі Верховної Ради.

Коментують мітинг під парламентом неохоче. З двадцяти людей, яким було це запропоновано, поговорити з журналістами погодилися лише двоє і «без прізвищ» — Олександр і Андрій, які ночували під Радою. За їхніми словами, ніч з вівторка на середу пройшла без ексцесів:

- Правоохоронці поводилися мирно, спроб силової зачистки табору не бачили, - каже Олександр.

- А чому сьогодні так мало людей? Може, протест йде до завершення?

- Увечері людей побільшає. А про кінець рано говорити. Все лише починається, - переконує Андрій.

- Тобто, особисто ви ще довго плануєте тут мітингувати?

- Не підемо з-під Ради, доки не виконають наші вимоги: скасування депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду і зміна виборчого законодавства — пропорційна система за відкритими списками.

Три олігархи і намет

На площі перед Радою зустрічаємо колишнього заступника генерального прокурора України і одного з ключових соратників Міхеїла Саакашвілі - Давида Сакварелідзе. Відповідати на наше запитання він почав традиційно з критики влади: всі бариги, всіх посадити...

Запитуємо про нещодавню зустріч недавніх принципових ворогів - пана Саакашвілі та Ігоря Коломойського в Женеві. Нам і всім взагалі цікаво, звідки взялися чималі гроші на проведення акції?

- Давиде Георгійовичу, спростуйте або підтвердіть, будь ласка, інформацію яка з’явилася в мережі: що гроші на проведення мітингу дав безпосередньо Коломойський. Це так?

- Ну... Один намет поставив Коломойський, другий - Ахметов, третій - Фірташ, - з непроникним виразом обличчя відповів Сакварелідзе.

Виходить, по намету від олігарха - це нове гасло “Руху нових сил”? Схоже, пан Давид ще той жартівник.

Що ж сміх-сміхом, але, тим не менш, а звідки, насправді, взялися гроші?

…Судіть самі, наскільки це схоже на Майдан.

Мирослав Ліскович, Ігор Петрук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-