18 жовтня: народний календар і астровісник

18 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Харитини; свято рогатого бога і де шукати харизму.

У Великій Британії сьогодні День Рогатого бога. Свято має дуже глибинне язичницьке коріння. Рогатий Бог – це лісове божество, відповідальне за плодючість і відтворення природи. Його завжди зображають з рогами на голові, переважно оленячими. Вважалося, що в нього знаходяться ключі від воріт життя і смерті всього живого на землі. Цього дня деякі британські чоловіки чіпляють собі на голову оленячі роги, мабуть ототожнюючи таким чином себе із всесильним рогатим богом. У нас такий бог зрозуміло з ким асоціюється, але вдаватися до аналізу чужих традицій не будемо, адже й у себе можна побачити багато чого цікавого.

Українська церква вшановує сьогодні мученицю Харитину. Це ім’я перекладається з грецької як «сповнена благодаті», «мила», «принадна». Харитами в стародавній Греції називали богинь вроди і радості (в Римі їх називали граціями). До речі, дуже близьким до цього імені є інше грецьке слово – «харизма», яке означає «милість», «дар». Останнім часом відбулась суттєва баналізація цього слова, перетворення в модне слівце і його вживають направо і наліво, опустивши до рівня «талановитий», «компанійський», «комунікабельний», але означає воно насправді найвищий ступінь обдарованості, по суті – Божий дар, обраність. А чи багато обраних? Звісно, таких одиниці. Хто хоче виміряти приблизний рівень власної харизматичності, може пройти адаптований тест Говарда Фрідмана, який без проблем можна знайти в інтернеті.

З іменинами вітайте Хариту, Матвія, Петра, Олексія, Макара, Пилипа.

Сьогодні 28-ий місячний день. Місяць прожито і кожен з нас здебільшого незримо змінився. Ці зміни треба прийняти так само, як ми сприймаємо зміну пори року. Настав період духовної зрілості, набуття мудрості. Слідкуйте за психоемоційним фоном. Негативні емоції ведуть до неспокійного розуму. А неспокій не вирішить жодних проблем. Всі людські конфлікти, всі проблеми починаються спочатку в людських головах з неспокійного пульсуючого помислу, який переростає в думку, а згодом може стати справжньою гризотою. В соціальному плані досить сприятливий день, особливо, якщо налаштуєте себе на позитивну хвилю і будете в доброму гуморі. Вразливими сьогодні можуть бути очі, тож не забудьте давати їм відпочинок і робіть гімнастику.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 році  -5,3; а найтеплішим у 1967 – +21,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-