В аеропорту

В аеропорту "Бориспіль" затримали іноземного журналіста

Укрінформ
В аеропорту "Бориспіль" у суботу, 14 жовтня, затримали азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова.

Про це повідомляє виконавчий директор Інституту масової інформації та представник України в міжнародній організації "Репортери без кордонів" Оксана Романюк на своїй сторінці у Facebook.

"В аеропорту Бориспіль сьогодні вранці затримали ще одного іноземного журналіста - Фікрат Гусейнов, Туран ТВ і газета Азалдиг (Азербайджан). Судячи з усього, Азербайджан оголосив його в розшук через Інтерпол, а Україна затримала згідно з процедурою. Уточнюємо інформацію", - написала Романюк.

Вона зазначила, що якщо підтвердиться, що Гусейнов  був в базі Інтерполу, то це буде вже другий випадок, коли "репресивні режими використовують Інтерпол з метою тиску на неугодних журналістів". 

Романюк нагадала, що перший випадок - це затримання узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова, який зараз перебуває в СІЗО, і якого Узбекистан звинуватив в присвоєнні 2 тис. у.о. (без жодного свідка і жодного доказу). 

"Я думаю, що Інтерполу треба якось відповідальніше ставитися до перевірки інформації в своїй базі. Ми будемо говорити з міжнародними організаціями, щоб серйозно підняли це питання перед Інтерполом, який перетворюється на механізм здійснення тиску на журналістів" - наголосила виконавчий директор Інституту масової інформації.

У коментарі Радіо Свобода Романюк зазначила: "Він (Фікрет Гусейнов - ред.) приїхав в Україну у якійсь приватній справі, для зустрічі з друзями. Але виявилось, що влада Азербайджану подала його у розшук. І згідно з процедурою, його затримали в аеропорту. Я знаю, що одне із того, що йому інкримінують – це незаконний перетин кордону Азербайджану 2008-го року. Якщо я не помиляюсь, це тоді, коли він виїжджав із Азербайджану".

У Державній прикордонній службі підтвердили затримання Гусейнова, бо той перебував у розшуку Інтерполу. За словами речника Держприкордонслужби Олега Слободяна, його передали до Нацполіції.

У поліції Київщини, у свою чергу, зазначили, що зараз чоловіка мають доправити до ізолятора тимчасового утримання (не до СІЗО), а у понеділок, ймовірно, має відбутись судове засідання у справі про його можливу екстрадицію.

Фікрет Гусейнов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не знайдено.

Читайте також: Двом молдавським дипломатам “світить” по 12 років за корупцію

Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

За "Світовим індексом свободи преси" 2017 року організації захисту прав журналістів "Репортери без кордонів", Азербайджан обійняв 162-е місце зі 180 досліджених країн чи територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-