До судів дійшли менше 10% справ про порушення на виборах - поліція

До судів дійшли менше 10% справ про порушення на виборах - поліція

Укрінформ
Слідчі Національної поліції України за період 2014-2017 років відкрили понад 1 тис. кримінальних проваджень стосовно порушень виборчого законодавства під час виборів різного рівня, з них до суду скеровано 95 проваджень.

Про це на презентації в Укрінформі опитування громадської думки на тему: "Виборчі правопорушення в центрі уваги: хто і чому порушує виборче законодавство?" заявив заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Руслан Дударець.

"Протягом 2014 -2017 року в Україні відбувся ряд виборчих кампаній, зокрема позачергові вибори Президента та народних депутатів у 2014 році, місцеві вибори у 2015 році, довибори до Верховної Ради у минулому році та вибори в об'єднаних громадах. За результатами виявлених порушень, а також за зверненнями громадян слідчими підрозділами Нацполіції було відкрито понад 1 тис. кримінальних проваджень цієї категорії. На даний час до суду скеровано 95. Це досить малий відсоток", - сказав Дударець.

Він поінформував, що за результатами розслідування порушень під час позачергових виборів Президента до суду було скеровано 3 кримінальних провадження, позачергових виборів народних депутатів - 18, а за результатами виборів до місцевих органів влади у 2015 році - 66 кримінальних проваджень. Решта направлених до суду проваджень стосувалися порушень під час інших виборів.

Читайте також: ЦВК призначила перші місцеві вибори на 24 грудня

Низький відсоток відкритих кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства, на думку Дударця, можна пояснити тим, що, згідно з даними дослідження, лише 18% українців готові повідомляти про це.

"Коли це робити вчасно, то правоохоронні органи також вчасно реагують на порушення, що призводить до ефективного судового розслідування і скерування кримінального провадження до суду", - переконаний заступник начальника головного слідчого управління НПУ.

Він також повідомив, що Нацполіція веде роз'яснювальну роботу про кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-