В Україну не пустили

В Україну не пустили "книжкову новинку" від російського протоієрея Чапліна

Укрінформ
Державний комітет телебачення і радіомовлення відмовив ТОВ "Дресс Шоу" у видачі дозволу на ввезення в Україну з території країни-агресора Росії книги Всеволода Чапліна "Православие. Честный розговор" (ТОВ "Видавництво "АСТ", м. Москва).

Про це повідомляє прес-служба комітету.

"Наказ про відмову видано на підставі рішення  експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції. Члени експертної ради визнали невідповідність змісту видання критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. Це, зокрема, наявність у книзі пропаганди імперських геополітичних доктрин держави-агресора, панівної релігійної конфесії, що має  слугувати ідейним підгрунтям повернення України у сферу домінування держави-агресора", - йдеться в повідомленні.

В Держкомтелерадіо зазначають, що "книжкова новинка" від протоієрея Чапліна "Православие. Честный розговор" привернула особливу увагу експертів. Автор видання – одіозний протоієрей російської православної церкви, відомий своїми екстремістськими поглядами. Зокрема, він закликав владу РФ до війни з Україною: "І не треба нічого боятися. Якщо війна – значить, війна. Якщо війна з Заходом – значить, війна із Заходом. Якщо ядерна війна із Заходом – значить, ядерна війна із Заходом. Є речі важливіші за мир".

Військові дії РФ проти опозиції Сирії автор назвав "священною боротьбою", а після вбивства екс-депутата Дениса Вороненкова публічно заявив, що російські спецслужби повинні систематично знищувати за кордоном усіх росіян, які не підтримують політику Кремля. Чапліна також вважають символом імперіалістичних устремлінь сучасної РПЦ.

Читайте також: Протоієрей РПЦ Чаплін передрік Росії загибель через фільм «Матільда»

За словами члена експертної ради, кандидата філологічних наук Віталія Довгича, це видання "суцільно політтехнологічне, коли під православною лексикою і стилістикою криється відбілювання Сталіна та нинішнього неосталінізму". "Книга зумисне вибудувана нібито хаотично: чаплінська мемуаристика, щоденникові нотатки, навіть анекдот з Полтавщини, згадки Біблії, Ісуса Христа, Леннона, Галича і навіть Шевчука з Макаревичем... Насправді це розраховано на сприйняття та прийняття імперської ідеології Кремля і РПЦ  українською молоддю", - переконаний Довгич.

"Експертна рада ухвалила законне і справедливе рішення, яким не дозволяється поширювати на території України так званих "праць" одного з ідеологів російського фашизму Чапліна. Цей діяч іще відповість перед Богом і Україною за життя українців, яких підбурювані ним московські терористи убивали і вбивають на Донбасі. Держкомтелерадіо поділяє думку експертів та підтримує їхнє рішення", - зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Фото: p-balaev.livejournal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-