Україна найближчі чотири роки буде у зоні потужної турбулентності - Телешун

Україна найближчі чотири роки буде у зоні потужної турбулентності - Телешун

Укрінформ
Україна найближчі чотири роки буде знаходитися у зоні потужної внутрішньополітичної і зовнішньополітичної турбулентності.

Так вважає директор інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії державного Управління при Президентові України,  професор, доктор політичних наук Сергій Телешун.

В інтерв'ю Укрінформу він, зокрема, заявив: "Ще раз варто наголосити, що Україна найближчі чотири роки буде знаходитися у зоні потужної внутрішньополітичної і зовнішньополітичної турбулентності. Невирішені системні конфлікти, на нашу думку, будуть зосереджуватися у 12-ти  проблемних зонах, віртуальних та фізичних, що призводять або призведуть до напруження та протистояння у державі". 

За словами Телешуна, "тема реінтеграції Донбасу ніби "зависла" в повітрі і для більшості європейських колег набуває статусу «замороженого конфлікту», з виділенням в окремий блок питання звільнення Криму і поетапного зняття санкцій з Російської Федерації. Очевидно, що Мінський процес повністю вичерпав себе – цей майданчик звузився до питання обміну полоненими  та вирішення питань гуманітарного характеру, що важливо".

На запитання "Як довго світ ще зберігатиме санкції проти Росії, яка докладає неймовірних зусиль для їх скасування?" Телешун відповів: "Питання дещо в іншому – в суб'єктності України у цьому процесі та ресурсній здатності українського політикуму, дипломатичного корпусу, силового блоку,  відстоюючи національні інтереси, не стати заручниками власної технологічної гри та схем, запропонованих як партнерами, так і опонентами. Європейці, і це цілком зрозуміло, як і росіяни, але з інших причин, хочуть призупинити конфлікт, навіть через часткову заморозку. «Українська скалка» муляє і заважає, ціна торгів для ЄС і національних економік - збільшується. Відцентрові тенденції посилюються, зовнішній вплив послаблюється, політичні рейтинги правлячих національних еліт – падають. Росії ж потрібно утримати «переможний формат», провести внутрішню мобілізацію населення та національної еліти та зберегти стабільність і керованість державних та політичних інституцій – особливо напередодні виборів. Посилити зовнішньополітичну суб'єктність, відпрацювати різні варіанти розвитку подій при «великих торгах» тощо. Одним словом, зберегти те, що є, або сформувати статус-кво, а там – життя покаже. У США дещо інший підхід, про який я  говорив раніше. Проте ціною цим дуже важливим маневрам є територіальна цілісність України, її політична стабільність та незалежність. Особливо тоді, коли Україна на «світовій шахівниці» – і фігура, і шахівниця, і засіб для боксу (чи дзюдо) та монета для розміну і оплати бізнес-політичних послуг. Тобто, для одних держав і політико-бізнесових груп впливу держава Україна – сателіт, зона і агент впливу, «сіра територія», «держава-банкрот», а для інших – новий ринок збуту, політичний, економічний партнер або конкурент, регіональний лідер, проблема тощо".

Читайте також: Узаконити анексію: президент Чехії пропонує Україні продати Крим

"За цих умов перед українською владою, державою і суспільством нагально постане питання щодо ефективності державних і політичних інституцій у відновленні ряду політичних функцій. Зокрема, це функція цілісності громадянського суспільства, владно-політична функція, функція національної або народної інтеграції, функція ефективної публічної політики і управління, функції відтворення  політичного життя і громадянської ініціативи, функція демократизації життєдіяльності постконфліктного і поствоєнного суспільства, функції соціально-політичної модернізації та консолідації, стабілізації та інших", - вважає науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-