11 жовтня: народний календар і астровісник

11 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні свято в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври; штурмуйте вершину і займіться кінним спортом.

Якщо 10 вересня ми відзначали Собор преподобних отців Києво-Печерських, що в Дальніх печерах (преподобного Феодосія) спочивають, то сьогодні – Собор преподобних отців Києво-Печерських, у Ближніх печерах, які називають Антонієвими. Тобто сьогодні згадують пам’ять усіх 79-ти святих, чиї мощі покояться на території Ближніх печер. Серед них зокрема Нестор Літописець, Аліпій Печерський, Іоанн Багатостраждальний, Марк Гробокопатель та Ілля Муромець, якого московити давно зробили власним святим. Варто зауважити, що в давнину мощі лаврських святих притягували до себе не тільки віруючих, але й різного роду темних особистостей. До святині йшли душевнохворі, сатанисти, а також міські злодії. Останніх особливо багато було напередодні Великодня. Злодії намагалися вкрасти побільше монет, які богомільні відвідувачі печер залишали на раках святих угодників. Існувало повір’я, що вкрадене «привертатиме фінансову вдачу» протягом року. Утім, серед пійманих святотатців траплялися і люди зовсім не дотичні до кримінального світу, які просто прагнули розбагатіти будь-яким шляхом. Навіть і таким наївним.

Іменинники нині Антон, Іван, Юлія, Сергій, Кирило, Марія, Анна, Тетяна.

Ось і 21-ий місячний день на порозі! Його символ – кінський табун (до речі, існує й заборонена хімічна зброя нервово-паралітичної дії з такою ж назвою). Сьогодні аби поспівати за часом і життям маємо бути суперактивними, думаючи, передусім, про земне і лише зрідка підіймаючи очі до неба. Як зауважила одна дуже підприємлива і відома американка: «Мені для справи не потрібна сотня мрійливих романтиків. Дайте мені десяток натхненних дієвих прагматиків!» Щоправда, зовсім без романтиків теж не обійдешся: якоюсь мірою вони продукують ідеї, які потім втілюють у життя ті ж таки прагматики. Чимдалі минайте «пік самотності» і «пік нудьги». Найефективнішою і найпродуктивнішою буде праця в колективі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році:  -5,8; а найтеплішим у 1935 – +24,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-