Телешун поділився

Телешун поділився "рецептом", як повернути довіру людей до інститутів влади

Укрінформ
Реформа системи державного управління повинна зменшити прірву між політичними елітами та суспільством, а також повернути довіру населення до інститутів влади.

Так вважає директор інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії державного Управління при Президентові України, професор, доктор політичних наук Сергій Телешун.

В інтерв"ю Укрінформу він, зокрема, заявив: "Як і у всьому світі, в Україні зростає прірва між політичними елітами та суспільством, а також втрата довіри населення до інститутів влади. Мінімізувати ці ризики повинна реформа системи державного управління, яка потребує зміни акцентів у наданні публічних послуг громадянам – інститутами держави, а не навпаки". 

Водночас, за словами науковця, "концентрація енергії змін у проведенні реформ потребує не тільки політичної волі у вигляді легітимного політичного насильства, а й здорового професійного глузду, критичного реалізму та політичної, адміністративної і кримінальної відповідальності. Лікарське  «Не нашкодь!» потрібно поєднати з тезою "А що і кого лікуємо, лікарю?"". 

"Зрозуміло, що суспільних проблем безліч – і їх варто вирішувати оперативно, але з урахуванням першорядності проблем ресурсного, інституційного та інституціонального забезпечення", - переконаний Телешун. 

Читайте також: Фонд Порошенка і Мінрегіон створять мережу інклюзивних центрів - меморандум

За його словами, "формувати стратегію розвитку держави і суспільства у вигляді ефективної публічної політики, без розуміння механізму їхньої діяльності можуть тільки політичні демагоги і авантюристи, професійні невігласи або навіть провокатори. Можливо, це буде не сучасно, але варто згадати, що говорив Гегель, аналізуючи базові принципи  ефективного громадянського суспільства: крім приватної власності і політичних свобод особистості варто дати громадянинові відчуття «публічності»  і «загальної поінформованості» у проведенні реформ. Не плутати з ерзац-замінником соціальних реформ – інформаційним популізмом «славоністів» та «зрадофілів».

 Телешун зазначив, що "участь у реформах, доступ до реформ та ресурсів щодо їх впровадження, отримання персоніфікованих наслідків від реформ у виглядів сервісних послуг, створюють у громадян відчуття причетності до змін і формують суспільну думку щодо їх підтримки, легітимності й незворотності". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-