Українські викладачі та студенти можуть збільшити свій дохід вже сьогодні

Українські викладачі та студенти можуть збільшити свій дохід вже сьогодні

PR
Укрінформ
У 2018 році Кабінет Міністрів України обіцяє на 25% підвищити зарплати вчителів і викладачів, а до 2023-го зарплата має збільшитися до чотирьох прожиткових мінімумів.

Поки всі перебувають в очікуванні, виявляється, що вже сьогодні сучасні технології та інтернет відкривають нові можливості для представників інтелектуальної еліти. Тепер викладачі та навіть студенти можуть собі дозволити не лише безбідно існувати, а й гідно заробляти.

У порівнянні з західними колегами, викладачі в Україні працюють значно більше. При цьому, за оцінками незалежних експертів, середня заробітна плата вчителя в українській школі становить менше чотирьох з половиною тисяч гривень, а викладачів провінційного університету – ледь дотягує до п'яти тисяч гривень. Йдеться саме про роботу в аудиторії з учнями та студентами. Натомість співробітники західних вузів можуть собі дозволити невелике аудиторне навантаження, залишаючи час на науку без програшу в статусі й зарплаті. Наші викладачі часто зобов'язані поєднувати наукову діяльність з величезною кількістю пар на тиждень.

Студентам вижити в умовах економічної кризи і зовсім складно – на тисячу гривень на місяць не дуже й відпочинеш. Та й не всі студенти отримують стипендію. До речі, наступного року кількість студентів-бюджетників, які отримують стипендії, скоротять з 45% до 25%, при цьому розмір виплат піднімуть до 1700 гривень, у 2020 році студенти будуть отримувати 3 723 гривень, але таких залишиться 15%.

Хто винен, і що робити?

Безумовно, робота у вищій школі – це не стільки спосіб заробітку, скільки покликання і робота для душі, де отримуєш віддачу від спілкування з талановитою молоддю. Викладачі, які віддали роки науці та вихованню поколінь професіоналів, – шановані люди, але далеко не завжди почуваються комфортно у фінансовому плані. Дуже добре, що найкращих вчителів не забувають і намагаються заохочувати. Зокрема, днями, у рамках національного конкурсу Global Teacher Prize 2017 за видатний внесок у професію був нагороджений грошовим призом в 100 тисяч гривень український викладач фізики Пауль Пшеничка. Іншим же викладачам в Україні чесною і наполегливою працею все ще складно заробити.

Життя студента, який прагне отримати гарну освіту, сьогодні також нелегке, коли багато сімей заробляють мало, а самостійне проживання в гуртожитку вимагає коштів. Студенти починають поєднувати навчання і роботу, однак останнє часто завдає істотної шкоди можливості добре вчитися, особливо, якщо робота ніяк не пов'язана з майбутньою спеціальністю. Тому багато викладачів та студентів хотіли б знайти спосіб заробляти, безпосередньо застосовуючи свої знання за фахом. Таку можливість дають репетиторство і різні біржі фрілансу. Термін фріланс означає вільну діяльність, при цьому дохід залежить виключно від бажання і здібностей людини. Серед українських фріланс-бірж одним з фаворитів виглядає проект GlobalFreelance.ua завдяки різноманітності доступних фріланс-завдань з усього світу для популярних спеціальностей.

Чому фріланс?

Про плюси такої дистанційної роботи ми дізналися від студента 4-го курсу національного технічного університету, який почав заробляти з допомогою Global Freelance трохи менше року тому.

- Романе, чому ви подалися у фрілансери?

- Я з небагатої сім'ї, де завжди гостро стояло питання грошей. Вступаючи до вишу, я розумів, що стипендії майже ні на що не вистачить. Коли мій одногрупник порадив мені цю біржу фріланса, я спершу поставився до такої ідеї скептично – здавалося, що буде дуже непросто влитися в цю сферу діяльності, де вже, напевно, є велика конкуренція. Але потім все ж ризикнув спробувати. Виявилося що замовлень вистачає для всіх, і перші ж замовлення дозволили мені заробити близько 150 доларів США за тиждень. Це було неймовірно круто!

- Що це за робота, яку вам пропонували?

- Фактично, те саме, чим я займався на третьому курсі: розв'язання задач з теорії ймовірності, математичної статистики та всього потроху, включаючи найпростіші завдання з алгебри і геометрії, але тільки все англійською мовою, а з цим проблем у мене немає, бо я вивчав англійську з першого класу школи.

- Робота не заважає навчанню?

- По-перше, я займаюся тим, що повинен добре знати, і в якомусь сенсі це підготовка до моїх же іспитів, за яку ще й платять гроші. Звичайно, довелося стати більш організованими, навчитися розподіляти час, щоб на все його вистачало. Так збігається, що на час сесії замовлень стає дуже багато, тому тайм-менеджмент дуже важливий, щоб не завалити свої іспити, захопившись фрілансом. Але, так чи інакше, це хороший стимул займатися самоорганізацією і уважно ставитися до навчання, з часом дозволяє заробляти більше, звертаючи увагу на більш великі і дорогі проекти .

Фріланс краще репетиторства

У цьому впевнений ще один наш співрозмовник – викладач вишу в обласному центрі. Раніше він, крім проведення практичних занять і читання лекцій, займався «підтягуванням» студентів та підготовкою школярів до ЗНО: грошей вистачало, але сильно втомлювався, і практично не залишалося часу на сім'ю. Дізнавшись про те, що фріланс добрався вже й до України, вирішив спробувати. І не прогадав!

- Коли на новий рік я подарував дружині сучасний ноутбук, вона злякалася, подумала, що я переступив через свої принципи, і став брати зі студентів хабарі. Вона в минулому теж викладач, і корупція у сфері освіти для неї болюча тема. Довелося виправдовуватися, включати комп'ютер, піднімати історію замовлень. Тепер і вона підробляє, завдань для філолога англійської мови завжди вистачає. У фріланса, як способи додаткового заробітку, багато переваг, можна працювати там, де тобі зручно, і тільки тоді, коли є таке бажання. Дохід не падає разом з курсом гривні, якщо з'явилася термінова необхідність у додаткових коштах, знаєш, що для цього потрібно включити комп'ютер і вибрати кілька додаткових завдань. Я думаю, для багатьох українців фріланс це гарна можливість реалізувати себе, а свої знання конвертувати в гідний заробіток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-