Повернення

Повернення "Нескорених", бійка під куполом і розбита пам'ять

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Повернення нескорених: у вівторок, 2 жовтня, додому із Торонто прилетіли члени збірної команди України, яка вперше представляла нашу державу на "Іграх нескорених". Героїв урочисто зустріли на рідній землі побратими, рідні, близькі, представники ветеранських спілок, громадських організацій. Вітчизняні атлети-ветерани АТО привезли із Канади 14 нагород - 8 золотих, 4 срібних та 2 бронзові медалі.

Фото: Данііл Шамкін
Фото: Данііл Шамкін

Тим часом творчі побратими нескорених у столичному Жовтневому палаці виконали композиції, написані під обстрілами на передовій, у межах фестивалю "Пісні, народжені в АТО". Військові цьогоріч випускають вже другий музичний диск.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Сталося: у вівторок, 3 жовтня, нардепи врешті змогли проголосувати за пенсійну й судову реформи. А вже в п’ятницю, 6 жовтня, ухвалили в цілому доопрацьований президентський законопроект про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Останній напередодні, в четвер, підвищив градус напруги під ВР. До будівлі прийшли активісти з фаєрами й димовими шашками. Учасники акції протесту висловилися проти, за їхніми словами, "надання особливого статусу" окремим районам Донецької та Луганської областей.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Конфліктували й народні обранці, влаштовуючи блокування проти блокування. Так, під куполом у п’ятницю, 6 жовтня, почубилися через доступ до трибуни: представники "Блоку Петра Порошенка" розмістилися біля трибуни й президії ВР, щоб завадити блокуванню, яке планували розпочати опозиційні нардепи. Ті своєю чергою виступили проти ухвалення парламентом законопроекту щодо визнання Росії країною-агресором в редакції гаранта. Втім нардепи все ж підтримали в першому читанні законопроект, який, за словами секретар РНБО Олександра Турчинова, чітко визначає Росію агресором.

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

Надзвичайне розмінування: в районі Калинівки Вінницької області, де сталася пожежа на військових складах, цього тижня бійці ДСНС продовжували працювати над очищенням місцевості від вибухонебезпечних предметів у зоні ураження навколо арсеналу. До ліквідації надзвичайної ситуації було залучено 1 тис. 543 осіб та 299 одиниць техніки.

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Тим часом їхні колеги у Запоріжжі ліквідовували пожежу, яка спалахнула вночі у місцевому нелегальному хостелі. Внаслідок трагедії п'ятеро осіб загинули, четверо постраждали. Люди опинилися у вогняній пастці через грати на вікнах. А найближчий пожежний гідрант на відстані 20 метрів від місця пожежі був несправний (демонтований).

Фото: Ніна Ляшонок
Фото: Ніна Ляшонок

Із полум'ям боролися й в Одесі, де вчергове палала багатостраждальна пам'ятка архітектури національного значення - будинок Руссова. Вогонь охопив перший та другий поверхи лівого крила будівлі. Раніше масштабна пожежа на верхніх поверхах цього будинку сталася в жовтні 2009 року, споруду було значно пошкоджено, з неї відселили мешканців, однак історична "аптека Гаєвського" продовжувала працювати. Восени 2012 року загоряння сталося на нижніх поверхах будинку, 10 жовтня 2013 року пожежа палала між другим та третім поверхами.

Фото: Данііл Шамкін
Фото: Данііл Шамкін

Руйнуючи пам'ять: у четвер, 5 жовтня, уродженець Луганська, який приїхав до столиці України з Криму, розтрощив пам'ятник Героям Небесної сотні на Майдані Незалежності. Лихочинця затримала поліція, йому загрожує три роки ув’язнення.

Фото: Ірина Пустиннікова
Фото: Ірина Пустиннікова

У Кам'янці-Подільському відбувся фестиваль живої історії Schola Militaria ("Військова школа"), традиційно присвячений XVII ст. У місто з'їхалися близько сотні реконструкторів з України, Польщі, Білорусі та – вперше в історії заходу – з Великої Британії. У Старій фортеці Кам'янця-Подільського впродовж дня відбувалися демонстрації військових вишколів і муштр, боїв, майстер-класи з ремесел, екскурсії табором реконструкторів. А ввечері проводилися заходи для самих учасників  – лекції з українського скоропису XVII ст., про астрономічні та навігаційні пристрої епохи.

Фото: Ірина Пустиннікова
Фото: Ірина Пустиннікова

А у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту гуляли весільні "реконструктори". На етнофестивалі “Осінь весільна” демонстрували гуцульський (Путильський район), бесарабський (Кельменецький район) та покутський весільні обряди.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Прем'єрний рекорд: на знімальному майданчику фільму "Шляхетні волоцюги" вперше в Україні зареєстрували національний рекорд у номінації "Актор кіно найнижчого зросту". Ним став 107-сантиметровий Євген Степанов, який у стрічці виконує роль есесівця.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

Співзасновник компанії Apple, винахідник одного з перших персональних комп’ютерів Стів Возняк відвідав столицю України, щоб прочитати лекції про кібербезпеку. Возняк, який завжди знав, що його прізвище – українське,  зазначив, що у своєму житті він запланував зробити чотири речі, одна із яких - приїхати до Києва. 

Фото: Павел Багмут
Фото: Павел Багмут

Очільник Києва Віталій Кличко цього тижня відкрив дитячу спортивну школу Київського велотреку. Заняття в навчальному закладі, до якого приймають дітей віком від 10 років, — безкоштовні й проводитимуться за напрямками "трек" та "шосе". До школи можуть потрапити всі охочі. Головними критеріями є бажання і належна фізична підготовка, щоб осилити  тренування на залізних конях.

Фото: Станіслав Михайлов
Фото: Станіслав Михайлов

Тим часом на Луганщині свою майстерність приборкувати коней справжніх демонстрували учасники перегонів. Захід відбувся до 250-річчя Деркульського кінного заводу N63 – найстарішого в Україні.

Фото: Павло Кубанов
Фото: Павло Кубанов

У понеділок, 2 жовтня, у Харкові національна збірна України з футболу розпочала підготовку до заключних матчів кваліфікації ЧС-2018 проти Косово і Хорватії, які "синьо-жовті" зіграють 6 та 9 жовтня відповідно.

Фото: Юлія Овсяннікова
Фото: Юлія Овсяннікова

Усі чотирилапі цього тижня вкотре "нагадали" про свої права – у Всесвітній день захисту тварин, що відзначається 4 жовтня. На фото – собака у вольєрі на території притулку для тварин у селищі Бородянка, що на Київщині.

Фото: Юлія Овсяннікова
Фото: Юлія Овсяннікова

Неабияку зубну хватку продемонстрував лікар-педіатр Олег Скавиш у спробі прискорити розгляд нардепами медичної реформи. Чоловік за допомогою щелеп протягнув двотонний реанімобіль під час акції "Невідкладна медична реформа" під стінами Верховної Ради.

Фото: Сергій Пустовіт
Фото: Сергій Пустовіт

Тим часом професійні стронгмени грали мускулами під час проведення "Богатирських ігор" на Театральній площі у Полтаві.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Сергій Ляшонок
Фото: Сергій Ляшонок

Різновид фіалки, представлений на виставці фіалок і рослин-хижаків в Одеському державному центрі науково-технічної та економічної інформації.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Подружні пари, які прожили понад 50 років разом, під час урочистостей з нагоди святкування Дня села у Княжичах Київської області.

Фото: Олег Снітовський
Фото: Олег Снітовський

Поблизу Чорткова, що на Тернопільщині, цього тижня виявили місце поховання понад 50 українських патріотів, яких восени 1942 року розстріляли нацистські окупанти.

Фото: Олег Снітовський

Фото: Сергій Гудак

Художник, власник туристичного притулку на горі Яворник Янко Деревляний (Іван Щур) під час інтерв'ю кореспонденту Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Великоберезнянському районі Закарпатської області.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Відвідувачка біля експонатів виставки "Україна очами дітей із зони АТО" під час заходу "Зірки України світять дітям АТО", що відбувся у межах медіа-проекту "Дитинство без сліз" у столичному Центрі сучасного мистецтва "М17".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-