5 жовтня: народний календар і астровісник

5 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Йони; коли ляже сніг, чи їсти рибу і куй залізо, поки не згасло.

Сьогодні старозаповітного пророка Іони. Він жив у VІІІ столітті до Різдва Христового й відомий тим, що врятував стародавнє місто Ніневію та всіх його мешканців від Господнього гніву, спонукавши містян до розкаяння у гріхах. Іона досить довго намагався уникнути місії бути провідником Божої волі, але, зрештою, був змушений підкоритися. Господь наказав пророкові плисти до Ніневії, але той прикинувся, що начебто не зрозумів, сів на інший корабель і направився в протилежний бік. Тим часом на морі піднялася страшна буря. Корабель немилосердно кидало з хвилі на хвилю, екіпажу загрожувала люта смерть у морських глибинах. Тоді корабельники вирішили кинути жереб, щоби дізнатися, за чиї гріхи вони накликали на себе гнів Божий. Жереб вказав на Іону. Він щиросердно в усьому зізнався і попросив, аби його викинули в море. Після того вітер одразу вщух, і вони поплили собі далі. А Іона тим часом потрапив до черева величезного кита. Там, у цілковитій тиші та темряві, він пробув 3 доби і мабуть мав нагоду все добряче обдумати й дійти висновку, що ліпше виконати волю Божу, аніж жити на свій розсуд. Про Іону згадує сам Ісус Христос у Новому Заповіті (Мт. 12:39-40). Його ім’я присутнє в багатьох молитвах, канонах.  

Колись наші пращури говорили: «Не встиг у жовтні роздивитися, як сонце зійшло, а воно вже на заході». Якщо листя з берези ще не впало, то сніг ляже пізно; а коли дерева звільнились, то наприкінці січня буде тривала відлига. На Йону намагалися не вживати рибу, пам’ятаючи, що святий неушкодженим декілька діб провів у китовому череві.

З іменинами вітайте Федора, Веніаміна.

Місяць в апогеї, сьогодні 15-ий місячний день з дуже активною агресивною енергетикою. В жодному разі не можна збавляти раніше заданий ритм і темп задля логічного завершення початого. Не можна гніватись, заздрити, пліткувати, піддаватися спокусам, а також приймати подарунки. Дух плоті раз по раз намагатиметься піймати вас на гачок смачненькою наживкою за якою не видно самого гачка, але цьому бажано мужньо протистояти. Особливо це стосується людей азартних, тих, хто піддається різного роду душевним поривам. В побутовому плані можуть виникати неочікувані перешкоди, існує небезпека травм. У бізнесі добре йти на чималий ризик, але перед тим треба добре все зважити і прорахувати всі варіанти. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1939 році: -2,7; а найтеплішим у 1929 та 1966 – +26,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-