Новий Верховний суд просять не судити до першої тисячі рішень

Новий Верховний суд просять не судити до першої тисячі рішень

Укрінформ
Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков висловив переконання, що нові судді Верховного суду ефективно виконуватимуть свої обов’язки. 

Про це він заявив у середу у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я упевнений і хочу бути упевненим і надалі, адже усі кандидати пройшли надзвичайно важкий шлях. Цього ніколи раніше не було. Вони здавали анонімні тести, писали практичні завдання, пройшли п’ять психологічних тестів, пройшли надзвичайно важкі співбесіди, які транслювалися у прямому ефірі», - відповів Козьяков на запитання, чи упевнений він у належній та ефективній роботі нового складу Верховного суду, до якого увійдуть кандидати, які пройшли жорсткий конкурсний відбір.

Він також зазначив, що відібрані кандидати будуть спроможними відправляти правосуддя у новому ВСУ якісно, незалежно і чесно.

«У будь-якому разі треба почекати хоча б їхні першу тисячу рішень», - вважає голова ВККСУ.

Він нагадав, що до нового складу відібрані і судді, і адвокати, і науковці, а також фахівці із змішаним стажем.

«Давайте подивимося, хто буде працювати краще. Науковців і адвокатів там 24%», - зауважив Козьяков.

Він додав, що робота нового ВСУ перебуватиме під пильним моніторингом Вищої ради правосуддя, НАБУ, НАЗК, а також громадянського суспільства і ЗМІ.

«Це все дає нам обережний оптимізм», - також сказав Козьяков.

У свою чергу, секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка зазначив, що у Європейському Союзі та у Раді Європи загалом позитивно оцінюють хід судової та інших реформ в Україні.

«Заяви, які ми почули від наших європейських партнерів по ходу проведення конкурсу і загалом щодо реалізації реформ в Україні, дотримання засадничих принципів, які сповідують у Євросоюзі, вони є позитивними», - відзначив Щотка.

Водночас, за його словами, українська сторона отримала поради від європейських партнерів, які стосуються удосконалення деяких процесів і процедур у частині функціонування судової системи України.

«Звичайно, ми прогнозували, що можуть бути якісь помилки, але не умисні, а, можливо, від браку досвіду, від політично напруженого процесу навколо цієї процедури», - зауважив секретар кваліфікаційної палати ВККСУ.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк відзначив як позитивний чинник, що до нового складу ВСУ увійдуть юристи з різним досвідом діяльності.

«Кожний звик приймати рішення за різними підходами. Науковці – це теоретичне обгрунтування, висвітлення багатьох позицій. Адвокати – це захист прав. А судді мають збалансувати це. Мені здається, що прийняття рішення цим колективом, коли воно буде збалансованим, буде більш ефективним і обгрунтованим, адже усі точки зору мають бути враховані», - вважає голова Вищої ради правосуддя.

Він також додав, що нині до складу ВСУ фактично увійдуть представники громадянського суспільства, невід’ємною частиною якого є адвокати і науковці.

Читайте також: Порошенко запропонує “швидкі рішення” для боротьби з корупцією

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня ВККСУ завершила конкурс з відбору суддів ВСУ. Нині 111 кандидатів має призначити на посади Президент України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-