3 жовтня: народний календар і астровісник

3 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Михайла Чернігівського; кому молитися при пологах і чи варто починати нові справи.

Нині мучеників і сповідників Михаїла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора. Михайло в різні роки (1206-1246) був князем переяславським, новгородським, чернігівським, галицьким і Великим князем Київським. То були важкі, «темні» часи міжусобиць і окупації Русі монголо-татарами; доба, позначена, наче клеймом, княжою гризнею, підступом і підкупом, зрадою, нищівними набігами татар, безпорадністю і розпачем. Власне в столиці Золотої Орди Сарай-Бату (неподалік від сучасної Астрахані) у 1246 році й загинув князь разом зі своїм вірним боярином Феодором. В Сарай-Бату Михайло Всеволодович виїхав за наказом Батия, щоб отримати ярлик на Чернігівське князівство. Великих проблем з того виникнути не могло, але щось пішло не так і князя разом із боярином стратили – забили до смерті ногами. Треба сказати, що версій, щодо причин їхньої мученицької смерті існує декілька. Церква наполягає на тому, що і князь, і його боярин, відмовилися здійснити язичницький обряд і вклонитися ідолам. Інша версія – начебто за наказом Михайла у 1239 році в Києві було вбито перших ханських послів, тому це була помста і покарання з боку монголо-татар. Ще в одній версії йдеться про те, що Михайло, засвідчуючи відданість і покору Батию, мусив проповзти між двох вогнів під натягнутою мотузкою. Плазувати в прямому сенсі слова перед ханом князь відмовився. Власна людська гідність виявилася для нього дорожчою за ханський ярлик на владу… Згодом тіла мучеників перевезли до Чернігова, там і поховали. Але в 1572 році московські війська приєднали Чернігів до Московії і вивезли за наказом Івана Грозного мощі святих в Москву.

На цей день існувала така прикмета: «Північний вітер – на холод, південний – на тепло, західний – на мокречу, а східний – зимно, але сонячно». Варто згадати, що сьогодні ікони Божої Матері «Помічниця в пологах», тож хто при надії – звертайтеся до Пречистої.

Іменинники нині Михайло, Федір, Олег.

Сьогодні 13-ий місячний день. Жодних нових справ сьогодні розпочинати не варто. Несприятливий день для далекої дороги, переїзду, відрядження. Можуть виникати конфлікти і напруга в стосунках, особливо сімейних. Товариські люди матимуть сьогодні великий успіх. Число 13 відповідає знаку Водолія, який сприяє внутрішньому і енергетичному очищенню. Також 13 число нагадує про 13 зодіакальне сузір’я Змієносця, який є покровителем магів. Непоганий день для вирішення невеликих фінансових питань. В цей період відбуваються процеси омолодження організму, тому можна видаляти родимки, пігментні плями, робити ін’єкції краси і взагалі «чистити пір’ячко». 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1916 році:  -2,1; а найтеплішим у 1999 – +27,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-